Palmpasen viering

Palmpasen viering

11-04-2022

Palmzondag
Afgelopen palmzondag, 10 april, werd in Archeon Palmpasen gevierd. De intocht van Jezus in Jeruzalem werd op middeleeuwse wijze uitgevoerd in het stadje Gravendam. Bezoekers, jong en oud, speelden een rol door het helpen uitdelen van palmtakken, kleden uitspreiden, apostel of leerling zijn en hebben zingend meegelopen. Vroeg in de ochtend had de bakker al broodhaantjes gebakken. De kinderen gebruikten de broodhaantjes en ander lekkers om hun palmpasenstokken te versieren. De processie startte vanaf het middeleeuws Klooster.
Kortom het was een geslaagde dag en er zijn heel veel prachtige palmpasenstokken gemaakt.

PAASSTOK-7547.jpg

Goede vrijdag
Maar niet getreurd als je er afgelopen zondag niet was. Op Goede Vrijdag 15 april aanstaande zingen de minderbroeders in hun klooster de Middeleeuwse Johannespassie. Ook andere gezangen uit de Liturgie van de Goede vrijdag zijn te beluisteren zoals het Popule meus, Crux fidelis, de Psalmen 2 en 50 en het Stabat Mater. Er is een uitvoering om 15:00 en om 17:00u. Voor de uitvoering van 17:00 kun je jezelf aanmelden door een mailtje naar info@archeon.nl te sturen.

PROCESSIE1-7690.jpg

1e en 2de Paasdag
Ook beide paasdagen is Archeon geopend en valt er genoeg te beleven. Tijdens Pasen trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond AD 1350. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. De processie vertrekt rond 13.00 uur bij het Klooster. Wij kijken uit naar jullie bezoek aankomende week!

PROCESSIE1-7879.jpg

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design