Cultuurpalet programma in Museumpark Archeon

Cultuurpalet programma in Museumpark Archeon

12-10-2021

Voor de maanden november en december kunnen de basisschool groepen 6, 7 en 8 zich inschrijven voor het Cultuurpalet met Erfgoed Archeon. Leerlingen die meedoen met deze activiteit krijgen een uniek kijkje in een Romeins klaslokaal. Hier wordt lesgegeven en daarna volgt een “examen” met als resultaat een mooie oorkonde. Ook wordt er een bezoek gebracht aan de Zwammerdam Restauratiewerf waar de Romeinse Zwammerdamschepen worden gerestaureerd. 
 
De klas wordt opgesplitst in 2 groepen, de eerste groep leerlingen krijgt les en maakt het examen terwijl de andere groep naar de Zwammerdamschepen gaan kijken en uitleg hierover krijgen. Vervolgens wisselen de 2 groepen om en voeren de andere activiteit uit. Voordat de klas Museumpark Archeon bezoekt, gaan zij op school aan de slag met een lesbrief en een tiental vragen. Door deze vragen te beantwoorden en te onthouden zijn zij in staat om examen te doen in Archeon. Dit doen de leerlingen in een heus ingericht Romeins klaslokaal met leraar. Aan het einde van de dag kunnen zij hun behaalde oorkonde ophalen. Een mooi document waarmee aangetoond kan worden dat zij kennis beschikken over de Romeinen, de Romeinse schepen en de Limes. 

Lezing voor leraren 
Op woensdag 27 oktober vindt er een lezing plaats voor leraren. Deze lezing vindt plaats in Museumpark Archeon waar voorafgaand aan de lezing een bijzondere lunch wordt geserveerd. De lezing wordt gegeven door Ratna N Drost en Tom Hazenberg. De onderwerpen die aan bod komen zijn Romeinen, Romeinse schepen en de Neder-Germaanse Limes.  
 
Over het Cultuurpalet 
Het Cultuurpalet is een stichting uit Alphen aan den Rijn die kennis met de kunstzinnige en culturele aspecten in hun leefwereld heel belangrijk vinden. Zij maken mogelijk dat leerlingen van het primair onderwijs zich hierin meer kunnen oriënteren. Dit doen ze doormiddel van te luisteren en genieten van taal, naar beelden te kijken, zelf werken met bijvoorbeeld klei of papier-maché, luisteren, kijken en maken van muziek, de leerlingen leren interviewen, leren kijken en luisteren naar film en podiumkunsten en genieten van het acteer werk. Hun doel is om de leerlingen te laten verbinden met de wereldgeschiedenis.

 

Logo Cultuurpalet.png

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design