Continue verbetering Romeinse Restauratiewerf

Continue verbetering Romeinse Restauratiewerf

28-06-2018

Wat een verandering heeft  het Solarium van het Romeins badhuis ondergaan! In december leek de ruimte al klaar om als Romeinse Restauratiewerf te kunnen dienen. De opening ervan was toch zeker feestelijk met wethouder Van Velzen zingend voorop. Maar in de loop van de maanden heeft het Team Restauratie vele zaken aangepast. Dan kon en moest het doen omdat de restauratie van de Zwammerdam 2 elke dag nieuwe verrassingen bracht. Naast de geplande airco’s werd het glazen dak bedekt met zeildoek en werd een batterij luchtbevochtigers aangerukt. Ook kreeg de publieksdeur een `sluis’ om de luchtvochtigheid op peil te houden. Het loodzware restauratieframe werd verplaatst en eromheen legde het restauratieframe een werkvloer (foto).  En de wastafels voor de Romeinse scheepsplanken werden vervangen door lijmtafels. En de veranderingen zijn nog niet afgelopen (en zullen waarschijnlijk steeds doorgaan). De meeste recente verbetering zijn de smalle stellingen waarin het archeologisch hout van de Zwammerdam 2 geordend kan worden geplaatst. Nu kunnen de restauratoren er altijd direct bij, als ze een stuk scheepshout willen lijmen, meten of in het frame plaatsen.

20180626_Hazenberg Archeologie_Sluis in deur werf_IMG_6819-CB-600x450.jpg

Om de luchtvochtigheid in de Romeinse Restauratiewerf op peil te houden is de deuropening afgedekt met een `sluis’. Samen met een nieuw entree-bord ziet de ingang van de werf er weer als nieuw uit (foto’s Hazenberg Archeologie / Alexander de Vos)

20180626_AdV_Stellingen nieuw_DSCN6555-CB-600x.jpg

Hennie van der Pouw en Peter van de Aart bouwen de nieuwe stellingen voor het archeologische hout op. Vervolgens zijn de legger (spanten) van de Zwammerdam 2 er geordend ingelegd. (Foto’s Alexander de Vos)

20180626_AdV_stellingen opbouw_DSCN6542-CB-600x400.jpg

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design