Conservering laatste planken Zwammerdam 6

Conservering laatste planken Zwammerdam 6

09-06-2022

Op vrijdag 3 juni 2022 hebben conserveringsspecialisten Laura Koehler en Gert Scheurs van Batavialand twee planken van de Zwammerdam 6 uit een enorme conserveringstank gehaald. Wat daar zo bijzonder aan is? Deze planken zijn de laatste planken van Romeinse schepen die begin jaren ’70 zijn ontdekt en geborgen.

Daarmee wordt duidelijk dat de conservering van de – inmiddels – Rijksmaritieme Erfgoed Collectie Zwammerdamschepen vijf volle decennia in beslag heeft genomen. 

Na conserveringsoperaties in Ketelhaven (Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie) en Lelystad (Nederlands Instituut voor Scheeps en Onderwaterarcheologie [NISA]) heeft Erfgoedcentrum Batavialand het werk afgemaakt in een tijdelijke dependance in Sneek. Daar hebben de Batavialand-specialisten samen met De Ruiter Machinebouw een hypermodere conserveringsinstallatie ontwikkeld. In 2019 zijn de laatste 20 planken en leggers van de Zwammerdam 6 en de losse planken van de IJsselkogge uit Kampen in de tank gelegd. Vervolgens duurde de eerste conserveringstranche meer dan 2,5 jaar. Vrijdag 3 juni jl. vond het moment plaats waarop generaties onderzoekers 50 jaar hebben gewacht. De laatste planken konden uit de tank worden genomen. 

Koehler en Schreurs zijn voorzichtig positief over het resultaat. Een eerste blik op het authentieke hout zorgde voor deze indruk. Pas na het verwijderen van het beschermende net kan het resultaat echt goed worden bepaald. Daarvoor moet het hout naar Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn, waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd.

batavia 2.jpg
In het depot van Batavialand in Sneek liggen de laatste 20  planken van de Zwammerdam 6 gereed voor transport naar Museumpark Archeon. 

batavia 1.jpg
Laura Koehler en Gert Scheurs zijn de conserveringsspecialisten van Batavialand. 
Foto's Museumpark Archeon/Willem de Jeu.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design