Bentwoud levert hout Zwammerdamschepen

Bentwoud levert hout Zwammerdamschepen

11-03-2022

Op woensdag 9 maart zijn de stammen van de essen uit het Bentwoud gesleept. De stammen zijn kaarsrecht en daarom zeer geschikt om roeiriemen te maken voor het gerestaureerde Romeinse vrachtschip Zwammerdam 2. De zeventien essen zullen dan ook naar Museumpark Archeon worden getransporteerd, waar Operatie Zwammerdamschepen plaatsvindt. 

Alexander de Vos (Historisch Scheepswerf Klaas Hennepoel) is verantwoordelijk voor de "nieuwbouw" binnen het restauratieproject. Hij regelde het contact met Staatsbosbeheer, die het Bentwoud onderhoudt. Het Bentwoud is een wandel- en recreatiegebied van ongeveer 800 hectare en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het ligt tussen Hazerswoude-Dorp, Boskoop en Benthuizen in de gemeente Alphen aan den Rijn. 

Omdat de gekapte stammen niet per vrachtwagen uit het bos kunnen worden gehaald, werd de hulp ingeroepen van voerman Ron le Poole en zijn trekpaarden. Dit leverde prachtige klassieke beelden op die passen bij de restauratie van de Zwammerdamschepen: een UNESCO-waardige collectie die gerestaureerd wordt in een samenwerking van regionale partijen. Dit project past in de ambitie van velen: Alphen, Wereldstad aan de Limes. 

De roeiriemen zullen voor het zicht van het publiek worden gemaakt zoals handwerkers in de Romeinse tijd dat ook hebben gedaan en vindt dit plaats in de Romeinse Restauratiewerf in Museumpark Archeon.
Tickets en openingstijden vind je op onze website
www.archeon.nl

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design