Archeologisch depot past bij Museumpark Archeon

Archeologisch depot past bij Museumpark Archeon

14-02-2022

Archeologie en het Archeologisch depot in Alphen aan den Rijn. Museumpark Archeon zet alles op alles om het PROVINCIAAL ARCHEOLOGISCH DEPOT voor Alphen aan den Rijn te behouden. In de laatste gemeenteraadsvergadering is de motie; ”College van B&W doe alles wat nodig om het Depot te behouden” aangenomen met 38 stemmen voor. Het nieuwe bestuur van de Stichting  Museumpark Archeon gaat voortvarend te werk en de gesprekken met de gemeente Alphen aan den Rijn zijn in volle gang. Er ligt een voorlopig ontwerp voor het depot en hierop kan snel actie worden ondernomen.  

In 2019 en 2020 zijn de architecten, Gemeente Alphen aan den Rijn, provincie en Archeon gestart met het opstellen van een Voorlopig ontwerp, dit ontwerp was in mei 2020 gereed.
In september 2020 is het project door verschillende oorzaken vertraagd. Afgelopen jaar is het proces weer vlotgetrokken.

Voorzitter Robert Blom; “voor het depot is het belangrijk om zich bij een plek te vestigen waar veel geïnteresseerde bezoekers komen en waar een vaste bezoekersstroom aanwezig is. Wij hebben een nieuw bestuur en er zijn vele positieve argumenten voor de locatiekeuze bij Archeon. De governance is geregeld, er is grond om het depot te plaatsen en het voorlopig ontwerp is al helemaal klaar”.

De provincie heeft een nieuw depot nodig. Het huidige depot is nu ook in Alphen aan den Rijn. Eén van de wensen  is dat het depot bij een erfgoedlocatie moet aansluiten. Archeon kan deze publieksfunctie bieden want er is veel synergie met de komst van de Unesco Limes Visitors Hub, de restauratie van de zes  2000 jaar oude Romeinse Zwammerdamschepen, de ontwikkeling van het Romeins Scheepvaart Museum, professionele  archeologische kennis en ervaring, samenwerking met de wetenschap, educatie voor primair en voortgezet onderwijs, de vele vrijwilligers en een centrale locatie in het Groene Hart, een unieke combinatie!

In het Archeologiehuis Zuid-Holland in de Romeinse Villa Rijswijk is onder meer het Graf van Wassenaar te zien, afkomstig uit de bronstijd zo’n 3000 jaar voor Chr. Ook is er een tijdelijke expositie over ‘Oude botten nieuwe verhalen’ en dit gaat over wetenschappelijk onderzoek naar archeologisch skeletmateriaal. In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven met archeologische vondsten uit de provincie Zuid-Holland.    

Nationaal Romeins Scheepvaart Museum
In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen kan live meekijken zodat je als bezoeker alles ziet van de restauratie. In het voorlopig ontwerp is ook het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum geheel uitgewerkt waar de Romeinse Zwammerdamschepen tentoongesteld zullen gaan worden.

Archeologisch depot 2.JPG

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design