Archeologie Magazine: Overal Zwammerdamschepen

Archeologie Magazine: Overal Zwammerdamschepen

06-09-2021

De vondsten van de Romeinse Zwammerdamschepen heeft veel impact gemaakt. Deze schepen zijn in de periode van 1971-1974 opgegraven in de haven van het Romeinse limesfort Nigrum Pullum. In 2017 is de restauratie begonnen van Zwammerdam 1 t/m 6 en de stuurriem. Het Archeologie Magazine heeft een mooi en interessant artikel geschreven over de Zwammerdamschepen. 

50 jaar geleden vond een van de meest spectaculairste opgravingen plaats in Nederland, hier startte de vondst van het Romeinse Schip Zwammerdam 2. Vooral zijn de platbodems die gevonden zijn van zodanig belang dat de vermaarde Britse archeoloog Peter Marsden dit type schip tot 'type Zwammerdam’ heeft uitgeroepen. Sindsdien zijn er zowel in Nederland als in het buitenland meer schepen van dit type ontdekt. Het is inmiddels dus ook internationaal bekend dat deze schepen zijn opgegraven en dat de restauratie hiervan bezig is, dit staat gepland tot en met 2024.  

Type Zwammerdam heeft ook een familie, deze familie is ontstaan doordat er in het zuiden en oosten van het Romeinse Rijk een groot aantal schepen ontdekt zijn met grote gelijkenissen van type Zwammerdam. Daarom worden deze schepen ook wel de familie van de Zwammerdamschepen genoemd. Denk daarbij aan de prachtige en indrukwekkende vondst van vrachtschip Arles-Rhone 3.  

Er zijn kenmerken waaraan je een schip met het type Zwammerdam kunt herkennen, deze kenmerken worden puntsgewijs uitgelegd en genoemd in het artikel. Museumpark Archeon beschikt over een Zwammerdamschip die tentoongesteld staat in het park. Ook is er een restauratiewerf met een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie. 

U kunt het artikel lezen via de link: https://archeologieonline.nl/artikelen/overal-zwammerdamschepen 

 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design