Alre Kinder dach

Alre Kinder dach

28-12-2021

Op 28 december is het Alre Kinder dach in de middeleeuwen. Later zal de naam worden: het feest van de Onnozele Kinderen. Koning Herodes heeft opdracht gegeven om alle onnozele (onschuldige) jongetjes van onder de twee jaar in de omgeving van Bethlehem te doden. Hij had gehoord van de drie koningen, die een ster volgde, dat er een koning was geboren. Die koning was het kindje Jezus. Herodes was bang dat Jezus hem later van de troon zou stoten.

De Kindermoord van Bethlehem.jpg

Er verscheen aan Jozef een engel die zei dat hij met Maria en Jezus naar Egypte moest vluchten. Zo ontkwam het kindje Jezus aan de moordpartij. De kindjes worden Onnozel genoemd omdat ze onschuldig waren. Zij konden er helemaal niets aan doen en toch gaf Herodes opdracht om ze te doden. Ze zijn in plaats van Jezus gestorven. Als troost voor hun moeders en vaders zegt het katholieke geloof dat de kinderen rechtstreeks naar de hemel zijn gegaan. Rond 1350 wordt het feest “Alre Kinder dach” genoemd.

Het kerkelijke feest wordt al genoemd in het jaar 481 n. Chr. Voordat het kerkelijk feest gevierd werd bestonden er al kinderfeesten en midwinterrituelen bij de Romeinen, Kelten en andere volkeren. Deze feesten kenden verkleedpartijen, optochten, bedelen om lekkernijen, eet- en drinkpartijen, de wereld op zijn kop zetten en vruchtbaarheidsrituelen. De Katholieke Kerk ging deze feesten verbieden en probeerde in de loop der tijd er een gepast kinderfeest voor in de plaats te stellen, zoals Onnozele Kinderen (28 dec.), St. Maarten (11 nov.), St. Nicolaas (5 dec.) en Drie Koningen (6 jan.).

Uit de overlevering van de 10 eeuw n. Chr. weten we echter dat monniken, priesters, scholieren in eigen kring op sommige feestdagen de wereld op zijn kop bleven zetten, ook op Vastenavond. Met de opkomst van de steden zijn deze gebruiken overgenomen door de stadsbevolking.

Het heeft eigenlijk heel lang geduurd voordat de Kerk erin slaagde de wortels van het heidendom en het uitwassen van de heidense elementen een beetje in te dammen. Ook nu nog vind je veel van deze heidense gebruiken terug. Bijvoorbeeld tijdens de viering van Carnaval en van Palmzondag (de Palm-Pasen optocht).

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design