50 jaar Zwammerdamschepen

50 jaar Zwammerdamschepen

22-12-2021

Donderdag 9 december jl. was het op de kop af vijftig jaar geleden dat de scheepsopgravingen in Zwammerdam (ZH) begonnen. De erkenning van het scheepstype `Zwammerdam' door de Britse archeoloog Peter Marsden stamt uit het jaar 1972. En juist dat gegeven zal worden gevierd: 2022 (MMXXII) 50 jaar Zwammerdamschepen zal in Alphen, Wereldstad aan de Limes, worden herdacht en gevierd. De opgraving van de schepen volgde op de eerdere ontdekking van het hoofdkwartier van een Romeinse vesting in 1968. Het terrein - dat later Ipse de Bruggen, landgoed Hooge Burch zou gaan heten-  stond vanaf die datum bijna vier jaar in de schijnwerpers vanwege de ene spectaculaire vondst na de andere.

50 jaar zwammerdamschepen.jpg

Vijftig jaar later
Donderdag 9 december 2021: vrijwilligers en medewerkers van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ zijn aan het werk. De Zwammerdam 2 ligt te pronken in de tentoonstellingsruimte; de Zwammerdam 3 en 6 worden schoongemaakt, gerestaureerd en gereconstrueerd; gidsen en restaurateurs zijn opgeleid; honderden mensen- oud en jong- luisterden naar het verhaal van de schepen in Museumpark Archeon.

50 jaar zwammerdamschepen 9 dec. 2021.jpg    2017_05_18_5335  uitlijn schip start restauratie.jpg
18 mei 2017: Uitlijning van de Zwammerdam 2 en start van 'Operatie Zwammerdamschepen'

Er zijn over de jaren talloze onderzoeken gedaan waarbij betrokkenen veel ervaring opdeden en meer kennis opdeden over Romeinse schepen. De schepen uit Zwammerdam zijn  zijn tegenwoordig niet meer de enige Romeinse Zwammerdamschepen in Nederland, maar zijn wel anderen tot voorbeeld geweest voor bijvoorbeeld opgravingstechnieken en het conserveringsproces.

Zwammerdamschepen in het spotlicht
Belangstelling was er volop voor de schepen, in golven over de jaren heen. Daarnaast zijn er verbanden gelegd met bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM (de opgravingsplaats in Zwammerdam) en de mensen met een beperking die daar wonen en werken. Maar ook met musea, met betrokkenen bij de Neder-Germaanse Limes in binnen – en buitenland, de nationale Limesorganisatie en nog veel meer.  Intussen werkt de ontwerpgroep voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum stug door aan de verwezenlijking ervan.

Do you remember?
De erkenning van het scheepstype `Zwammerdam' door de Britse archeoloog Peter Marsden stamt uit het jaar 1972. En juist dat gegeven zal worden gevierd: 2022 (MMXXII) 50 jaar Zwammerdamschepen zal in Alphen, Wereldstad aan de Limes, worden herdacht en gevierd een aantal bijzondere evenementen worden georganiseerd zoals een publiekscongres in Museumpark Archeon en speciale arrangementen in de tentoonstellingsruimte van de Zwammerdam 2 en de restauratiewerf. Daarnaast loopt er een bijzonder video-project. Verhalen van  betrokkenen bij (de opgraving van) de Zwammerdamschepen - van toen en nu-  maar ook van Alphenaren worden opgetekend. Dat zal onder andere leiden tot een expositie in bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM.
Want zoals de heer Groffen, de man die in zijn lunchpauze de Zwammerdam 2 vond, al zei: “Mijn hele leven ben ik de Romeinse schepen uit Zwammerdam blijven volgen, ook letterlijk.”

Heb jij verhalen of herinneringen van de Zwammerdamschepen die je wilt delen, mail ze naar redactie@hazenbergarcheologie.nl o.v.v. 50 jaar Zwammerdamschepen.

Foto-impressie

71-151_12-ZW1 opgraving zw. 1.jpg
De graafmachine heeft het hout geraakt! december 1971

koningin-juliana-bekijkt-in-zwammerdam-de-plaats-waar-een-romeins-schip-wordt-a7f2ff.jpg
1972 Koningin Juliana bezoekt het opgravingsterrein

bezoek dhr. Groffen.jpg
Vlnr. 2020: Archeoloog en voormalig opgravingsleider Maarten de Weerd, directeur Archeon Jack Veldman, vinder Zwammerdam 2 dhr. Groffen, archeoloog Tom
Hazenberg in de restauratiewerf van Museumpark Archeon.

 

 

Meer lezen?

  • Archeon Steunt Sintvoorieder1
  • Nieuwsbrief najaar 2024
  • In Memoriam
  • VPRO OVT live vanuit Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design