Limes Congres XXV Nijmegen

Limes Congres XXV Nijmegen


Het was de Neder-Germaanse Limes die centraal stond tijdens het 7-daags durende Limes Congres in Nijmegen, eind augustus. We vierden dan ook de inschrijving van het Nederlands-Duitse monument als UNESCO Werelderfgoed. Daarbinnen lag een hoofdrol weggelegd voor de logistiek en het transport over water in het noordwesten van het Romeins Rijk, met de Zwammerdamschepen als belangrijke iconen hiervan. Op de 2de congresdag schitterde Yardeni Vorst met een prachtige presentatie over Operatie Zwammerdamschepen.

Het Limes Congres XXV was een groot succes: soepele organisatie, veel interessante en goedverzorgde lezingen en een prachtig excursieprogramma. Het gevolg was dan ook een goede sfeer voor de meer dan 400 gasten uit 34 landen, die elkaar vaak voor het eerst sinds 2019 weer ontmoetten. Naast de wetenschappelijke uitwisseling is juist ook de kennismaking en vriendschap tussen onderzoekers uit verschillende landen een belangrijk doel van het Limes Congres.

Op de 5de congres dag werd Archeon aangedaan door het internationale gezelschap. En ze kwamen niet voor niks! Ze kregen een uitgebreide rondleiding langs de Zwammerdamschepen door Yardeni Vorst en haar team van restauratiemedewerkers/vrijwilligers. Daarnaast waren de genodigden getuigen van de ondertekening van de Intentieverklaring voor de afronding van de restauratie van de Zwammerdamschepen-collectie en de bouw van het nieuwe Museum. En als afsluiting van de dag was er een heerlijk barbeque bij de Romeinse Herberg.

Bekijk hier de beelden terug

Peter en congresgangers bij Zw.3 .JPG                congresgangers bij reconstructie stuurriem.JPG


Limescongresgangers bij Zw. 2.JPG                 Yardeni geeft toelichting bij stuurriem origineel.JPG

Foto's: Willem de Jeu, 'Operatie Zwammerdamschepen'

BBQ.jpg

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design