Uitreiking de Bijvriendelijkste Gemeente 2022

Uitreiking de Bijvriendelijkste Gemeente 2022

11-03-2022 - 11-03-2022

Uitreiking de Bijvriendelijkste Gemeente 2022

Wie wordt de Bijvriendelijkste Gemeente van 2022? En wie neemt het stokje over van Zuidplas? Dat is de grote vraag. Elke gemeente die vriendendelijk is voor wilde bijen kan hieraan meedoen. Deze gemeentes konden zich aanmelden tot en met 26 januari 2022.
Doordat er vanuit veel gemeentes het verzoek kwam om de uitreiking eerder te laten plaats vinden, heeft Nederland Zoemt ervoor gekozen om de uitreiking op 11 maart te plannen, dit zal gebeuren tijdens NLDoet. Op 11 maart zal dus de Bijvriendelijkste Gemeente van 2022 bekend gemaakt worden.

Stemmen
Nu kan jij ook stemmen op de gemeente die jij het bijvriendelijkst vindt! Klik hier als je wilt stemmen, de vragenlijst heeft maar 5 vragen. Als je op de hoogte bent van het bijenbeleid in jouw gemeente vul je het formulier zo in!

Nationale bijentelling
Ook vindt dit jaar de nationale bijentelling plaats. Dit keer in het weekend van 23 en 24 april 2022. Wij verzoeken om heel Nederland in actie te laten komen voor de bijentelling. De bijentelling is van belang om meer over de bij te leren en de wilde bij populatie in Nederland te laten groeien. Wist je dat de bij onmisbaar is in de bestuiving van veel eetbare gewassen? Om de bij te redden is maar een halfuurtje van je tijd nodig en dit doe je gewoon vanaf je stoel, hangmat of schommelbank in je tuin of op het balkon! Voor meer informatie kijk op https://www.nationalebijentelling.nl/

Nationale Bijentelling in Archeon
Waarom doen we daar aan mee, ons museumpark is immers al een eldorado voor wilde bijen? Dat doen we omdat het aantal wilde bijen afneemt in Nederland. Nederland heeft 358 verschillende bij soorten waarvan ruim de helft bedreigd is. In Archeon vindt je zelfs de meeste bijensoorten van heel Zuid Holland. Tijdens de bijentelling kan je dus veel verschillende wilde bijen maar ook honingbijen herkennen en fotograferen met je telefoon voor de mooiste plaatjes op je Instagram.

Als jij mee telt kan met jouw bijdrage de werkgroep bijenlandschap Groene Cirkels Archeon de zorg van bedreigde bijen verbeteren. 

Wil je meer weten over dit weekend of om vrijwilliger te worden bij het bijenvolk Archeon van Bijenlandschap Groene Cirkels neem dan contact op met wiel@archeon.nl en kijk ook op https://www.nederlandzoemt.nl/

Meer lezen?

 • 20-07-2024
  Prehistorische week
 • 27-07-2024
  Mode door de eeuwen heen
 • 29-07-2024
  Middeleeuwse week
 • 04-08-2024
  Internationaal Romeins Festival

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design