Tentoonstelling: Wereld vol Goden

Tentoonstelling: Wereld vol Goden

24-12-2022 - 05-03-2023

Tentoonstelling: Wereld vol Goden

Ooit leefden goden en mensen samen op aarde. Aan dit zogenaamde Gouden Tijdperk kwam uiteindelijk een einde: de goden vertrokken richting de Olympus in de licht en de mens bleef alleen op aarde achter.

De band met de goden bleef ondanks deze verhuizing onverminderd stek, ook bij de Romeinen. Onder leiding van oppergod Jupiter, bleven de hondereden goden en godinnen alom aanwezig en actief in werkelijk alle aspecten van het menselijk bestaan. Zij stuurden de natuur aan, traden op als beschermheiligen van hele beroepsgroepen en stonden aan de wieg van kunst, cultuur en wetenschap. Een veilig gevoel voor de doorsnee Romein in zijn grote, onvoorspelbare wereld.

Met de val van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, maakten de oude goden plaats voor een nieuwe godsdienst: het christendom. Compleet verdwijnen deden de goden echter nooit. Ruim 2000 jaar later zijn de sporen van Jupiter en consorten nog terug te vinden in onze moderne wereld. Wist u bijvoorbeeld dat het wifi-teken, de doos cornflakes en het symbool op de Nike schoenen eigenlijk heel Romeins zijn? De interactieve familietentoonstelling 'Wereld vol Goden' verbindt de Romeinse godenwereld met de wereld van vandaag de dag. Dompel u onder in de wereld van de liefde en lust, waar Venus en Bacchus de scepter zwaaien of zoek de beklemmende stilte op van het dodenrijk waar Pluto en Proserpina heersen. Overal treft u opvallende details en verassende wist-je-datjes aan, waaruit zal blijken dat de Romeinse goden nog altijd met ons zijn, zonder dat wij dat doorhebben. 

In ons heerlijk warme theater kun je met het hele gezin plaatsnemen om als een echte Romein te luisteren naar de mooiste, verklarende godenverhalen. Zo kom je er bijvoorbeeld achter waarom rozen doornen hebben. De goden ontvangen jullie graag in hun, en tegelijkertijd ook, jullie eigen wereld. De wereld vol goden.

Goden.JPG
Foto: Rafaël. Vergadering van de goden. Villa Farnesina. Rome, 1517-18.

Meer lezen?

 • 25-05-2024
  Canondagen in Archeon
 • 26-05-2024
  Zondagsbrunch
 • 04-06-2024
  Lezing: De oorsprong van megalithische culturen
 • 08-06-2024
  Spelletjes Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design