Lezing: Zwangerschap en bevalling Romeinse Tijd

Lezing: Zwangerschap en bevalling Romeinse Tijd

01-08-2023 - 01-08-2023

Lezing: Zwangerschap en bevalling Romeinse Tijd

Over de lezing:
Tijdens deze lezing vertelt Ratna Drost over het zwanger worden en bevallen in Romeinse tijden. Ze zal vertellen over de typische Romeinse taferelen die daarbij kwamen kijken. Het krijgen van een baby is tegenwoordig een blijde gebeurtenis waar iedereen naar uitkijkt. Maar was dat bij de Romeinen ook zo? Keken Romeinen ook zo reikhalzend uit naar de komst van een nieuw gezinslid? Het krijgen van een kind in de Romeinse wereld, ging gepaard met bijgeloof en tal van rituelen. Er diende onder de juiste goddelijke voortekenen gehuwd te worden, en eenmaal getrouwd diende het jonge paar zo spoedig mogelijk voor nageslacht te zorgen.

Ging dat niet vanzelf, dan werden artsen, vroedvrouwen en goden veelvuldig geraadpleegd. Een proces dat zich gewoon voortzet gedurende de hele zwangerschap en zelfs tot ver na de bevalling. Wat waren de gedachten hierachter? Waar geloofde men precies in? Met welke gevaren werden zwangere Romeinse vrouwen dagelijks geconfronteerd en wat vertellen schriftelijke bronnen en kunstobjecten ons over het wonder dat zwangerschap heet? Vragen als deze zullen de revue passeren gedurende de lezing over conceptie, zwangerschap en geboorte bij de Romeinen


Over de spreker:

Ratna Drost studeerde cum laude af als kunsthistorica (oude kunst) aan de Universiteit Utrecht en studeerde daarna, eveneens in Utrecht, Oudheidkunde. Als kunsthistorica en oudheidspecialist heeft zij zich altijd zoveel mogelijk gericht op het samenspel tussen geschiedenis, kunst, godsdienstwetenschap en maatschappijleer; het een vertelt bijzonder veel over het ander. Zij studeerde als oudheidkundige uiteindelijk af op de ontwikkelingsgeschiedenis en viering van met Mesopotamische nieuwjaar in maart, Nisannu Akitu.

Een andere grote liefde en specialisatie, vond zij in het bestuderen van het (dagelijks)leven van vrouwen en kinderen in de oudheid, thematiek die niet veel aan bod komt. Een specialisatie die zich buiten de studie-uren om ontwikkelde is het onderzoeken en namaken van Romeinse kleding voor vrouwen en kinderen, aan de hand van sculpturen, fresco’s, mozaïeken en geschreven primaire bronnen. Verschillende Romeinse re-enactment groepen uit andere delen van de wereld doen met regelmaat een beroep op deze opgebouwde expertise.

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op parkeerterrein van museumpark Archeon
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Locatie: Archeologiehuis Zuid-Holland
Zaal open 19:30 aanvang 20:00 einde 22:00.

Tickets zijn gratis en kun je hier bestellen: tickets 

ratna.jpg
Foto: Ratna Drost

Meer lezen?

 • 10-02-2024
  Voorjaarsvakantie in Archeon
 • 24-02-2024
  Winterbivak Napoleon
 • 25-02-2024
  Voorjaarsbrunch
 • 02-03-2024
  Romeinse Winterbivak

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design