Archeon Culinair

Archeon Culinair

20-09-2025 - 21-09-2025

Archeon Culinair

Op zaterdag 20 en zondag 21 september staat Museumpark Archeon volledig in het teken van culinair genieten door de eeuwen heen. Kom langs voor een smaakvolle reis door de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Overal in het park zijn verrassende hapjes, bijzondere demonstraties en inspirerende verhalen te beleven. Topkok Pierre Wind is beide dagen aanwezig om alles te overzien en steekt zelf ook de handen uit de mouwen.

Met zijn aanstekelijke energie en creativiteit geeft Pierre Wind dit culinaire weekend een extra dimensie: van oer-pannenkoeken met brandnetelstroop tot wentelteefjes bakken, hij neemt jong en oud mee in zijn eigen verrassende kijk op koken en proeven. Daarnaast zijn er kookdemonstraties in alle drie de tijdsvlakken en kunnen bezoekers diverse bijzondere hapjes proeven met de proeverijkaart. Verzamel de receptenkaarten die door het hele Museumpark verspreid zijn om thuis nogmaals van de historische lekkernijen te genieten.

De Proeverijkaart
Met de speciale proeverijkaart (€ 4,50) proef je de lekkerste gerechten uit alle drie de tijdsvlakken. Bij iedere historische plek in het park staat een hapje klaar, van prehistorische thee en Romeinse moretum tot middeleeuwse linzenstoofpot of mosterd van de kloosterbroeders. De kaart geeft je de kans om een complete culinaire tijdreis te maken – en onderweg de receptenkaarten te verzamelen om thuis zelf met de gerechten aan de slag te gaan.

Archeon Culinair 10.JPG

Proeven in de prehistorie
De reis begint bij de jager-verzamelaars, waar vis in een kuil wordt bereid. Daarna bewandelt men de tijdlijn van smaken en kan men proeven van prehistorische thee, zelf een broodje bakken op een stok en genieten van platbroden uit de leemoven met heerlijke hangop. Met een beetje geluk mag er geproefd worden van het speenvarken dat aan het spit draait in de IJzertijd.

Romeinse culinaire hoogstandjes
De Romeinen brengen verfijning in de keuken. Proef moretum en libum in de Domus, ontdek het knapperige crustulum bij de porticus van het badhuis en ervaar hoe soldaten zich voedden met garum, posca en zelfs een vroege variant van de hamburger. In het Triclinium eet je als een keizer en bij de tempel luister je naar verhalen over goddelijk eten. Tijdens het gladiatorengevecht maak je kans op de gouden bal – goed voor een smakelijke prijs van Pierre Wind!

PIERRE2-42521.jpg

Smullen in de middeleeuwen
In de middeleeuwen vullen stevige gerechten de magen. Proef de traditionele ayunne soppe (uienragoût met peperkoek), geniet van vers brood bij de bakker of ontdek de rijke smaak van linzenstoofpot bij de wever. In de kloosterkeuken kun je mosterd proeven of meekijken bij het bierbrouwen, en bij de visser staat zure haring klaar. Kinderen én volwassenen mogen zelf karnen om boter te maken of leren hoe middeleeuwse lekkernijen werden bereid.

Kom 20 en 21 september langs voor een culinaire tijdreis en verwen je smaakpapillen met smaken van eeuwen geleden. Ontdek hoe onze voorouders aten – en ervaar zelf hoe verrassend lekker dat nog steeds is, samen met Pierre Wind!

Archeon Culinair, ook in de Middeleeuwse Kloosterkeuken

Tijdens Archeon Culinair verwerken de Minderbroeders in hun keuken een aantal Godsgeschenken uit de kloostertuin. Ze brouwen bier en maken mosterd. 

Bier brouwen
Bier is de oudste drank ter wereld. Het wordt ook wel vloeibaar brood genoemd. Het ontstaat door gisting van gemalen graan in water. De smaak kan men regelen door meer of minder hop, gagel, hondsdraf of andere kruiden uit de kloostertuin toe te voegen. Door een tweede filtering ontstaat dunbier dat minder sterk is en door kinderen of armen werd gedronken. Omdat het door de broeder zelf gebrouwen bier niet aan de huidige strenge hygiëne-eisen voldoet, brouwt een Utrechtse brouwer bier volgens ons recept. Dit “ Drie Knopen bier” wordt niet het gehele jaar binnen Archeon verkocht en is alleen verkrijgbaar in de winkel en horeca van Archeon. De naam verwijst naar de drie knopen aan het koord dat Minderbroeders om hun middel dragen ter herinnering aan hun drie beloften: armoede, kuisheid en dienstbaarheid.    

Mosterd maken

De broeders weten waar Abraham de mosterd haalt: namelijk in de kloostertuin die dit jaar een rijke oogst gaf aan gele mosterdzaden. U kunt zien hoe de mosterdzaden worden verwerkt tot mosterd, de veelgebruikte Middeleeuwse smaakmaker. Bezoekers kunnen hier ook bij meehelpen en het resultaat proeven op een stukje speciale Archeon Klooster Culinair kaas: Luierkaas of Baardkaas.

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

Reserveer hier je bezoek.

Meer lezen?

  • 20-09-2025
    Archeon Culinair
  • 20-09-2025
    Excursie 2000 jaar Albaniana + Bezoek Archeon
  • 27-09-2025
    Middeleeuws Festijn
  • 28-09-2025
    Zondagsbrunch

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2025 Archeon, SERA Business Design