Tips voor thuis

Tips voor thuis

Maak de lekkerste appeltaart thuis!


Maak de lekkerste appeltaart naar recept van Piere Wind

In de video leggen we uit hoe je deze appeltaart thuis kan maken! Eet smakelijk en veel plezier!


Maak een prehistorisch trechterbekertje

Het trechterbekervolk maakte potten met een wijd uitlopende rand. Deze potten bouwden ze op uit ringen van klei.
Dit potje is van gewone knutselklei, die vanzelf hard wordt.

De bodem is een rond plakje klei, dat je maakt door een bolletje plat te drukken. Rol mooie gladde ‘worstjes’ van klei, meet af hoe lang je nodig hebt voor de volgende ring en zet het vast met een klein beetje water er tussen. Door de ringen steeds groter en dan weer steeds kleiner te maken wordt het potje wijder of smaller.

3. Trechterpotje van klei.jpg 3. Trechterbeker.jpg

Maak een Romeinse bulla

Romeinse kinderen kregen na hun geboorte een bulla: een klein tasje met een amulet erin. Dat droegen ze om hun hals tot ze volwassen waren. Het amulet bracht geluk, maar je kon het er niet uithalen, want het tasje kon niet open. Het was gemaakt van stof, leer of metaal. Heel rijke kinderen droegen een gouden bulla. Op het jaarlijkse Liberalia-feest (aan het einde van de winter) werden de bulla’s van kinderen die volwassen werden bij het huisaltaar gebracht.

Knip de twee patroondeeltjes uit leer of uit vilt, naai ze met kleine steekjes rondom aan elkaar (tot de klepranden). Versier de klep met iets leuks. Stop een amulet in het tasje en naai de klep dicht, maar laat een opening bij de vouw, zodat daar een koordje doorheen kan.

2. Patroon bulla.jpg 2. Viltyen bulla.jpg

Maak een middeleeuws paasbroodje

(ook lekker als het geen Pasen is)
In de middeleeuwen was Pasen een heel belangrijk feest. De opstanding van Christus betekende het begin van nieuw leven. De tijd voor Pasen was de vastentijd, waarin niemand dierlijke producten mocht eten of drinken. Met Pasen kwamen dan opeens heel veel eieren op tafel.

Met een pak broodmix maak je een deeg. Vorm hier een kipje van. Snij de staart in. Maak in het midden een kuiltje, leg daar een rauw ei en dek dit half af met een ‘vleugeltje’. Door het bakken wordt het ei gaar.

1. Pasen broodje.jpg

 

Lees 'Op avontuur! Ontdekkingsreis in Archeon'

Kun jij zelf vuur maken? Of slingeren met een kogel? Altijd al gladiator willen worden? Kom ook mee op avontuur en beleef de geschiedenis in Archeon! De Schrijvers van de Ronde Tafel hebben deze mooie verhalenbundel geschreven.

Bestel op https://webshop.archeon.nl/ 
Veel leesplezier!

 

Limes Kwartet

De Romeinse limes is de grens van het Romeinse Rijk. En die loopt dwars door Nederland! De Romeinse limes is daarmee het grootste archeologische monument van ons land, deels diep verscholen in de grond. Ontdek alle hoogtepunten langs de Romeinse Limes en speel het Limes Kwartet spel met de hele familie.

Bestel op https://www.archeon.nl/nl/webshop.html
Veel speelplezier!

IMG-20200424-WA0008.jpg IMG-20200424-WA0009.jpg IMG-20200424-WA0002.jpg

 

Middeleeuws beestenboekje

Een bestiarium was een boek waarin je kon lezen over dieren en hun bijzondere eigenschappen en belevenissen. Bijvoorbeeld dat egels zoveel stekels hebben, omdat ze daarmee vruchtjes kunnen verzamelen.

Print de twee bladen dubbelzijdig. Zó dat de twee sterretjes precies tegenover elkaar zitten aan weerskanten van het papier. Vouw het papier dubbel, en nog eens en nog eens. Let op dat bladzijde 1 steeds aan de buitenkant blijft. Naai de pagina’s bij de rug op elkaar met een paar grote steken. Maak de bladzijden los met een briefopener of bot mes. Nu komt de inhoud. Waar het boekje over gaat, kun je (als je het goed hebt gedaan) lezen: alle 16 letters maken samen één woord. Trek lijntjes tussen de puntjes op elke bladzij, en schrijf met je mooiste letters een paar regeltjes. Versier de hoofdletter met tekeningen.

1.1.MiddeleeuwsBeestenboekje.jpg 1.2.Boekblad1.jpg 1.3.Boekblad2.jpg 

Viking kleedje

ln de negende eeuw was weefsel dat hier werd gemaakt al van topkwaliteit. We gebruikten de beste schapenwol. De doeken werden op verticale getouwen in huis geweven, maar ze gingen daarna meestal de deur uit: ze werden verhandeld.

Wikkel wollen garen op een kaart. Maak de randen van de kaart evt. gekarteld. Weef met een grote naald verschillende kleuren garen, totdat de kaart vol is. Knip achterop de draden door, knoop dit aan de ene kant tot kwastjes, en maak twee vlechten aan de ander kant. Weef nog zo’n lapje, maar nu maak je niet weer die twee vlechten. In plaats daarvan steek je de draden terug tot gelijke hoogte, waar ze een klein franjerandje vormen. Zet de twee lapjes bij de uiteinden van de vlechten op elkaar en je hebt een mini-overgooier, zoals Vikingvrouwen en -meisjes die droegen. Versier hem met kraaltjes.

2.1.VikingKleedje.jpg 2.2.Weefgetouw.jpg 

Romeins zoet pasteitje

Romeinen aten graag buiten de deur. Er waren bars genoeg, waar je even iets kon happen. Zoals een pasteitje, lekker zoet en een beetje kruidig om de dag mee te beginnen.

Snij de blaadjes van een takje verse rozemarijn tot heel fijn poeder en zet dit even weg met een drupje balsamico-azijn erover. Rasp een gedroogde witte boterham tot meel. Meng hierbij wat melk zodat het een papje wordt. Klop in een kom een ei met twee eetlepels honing en wat gemalen peper. Voeg dit bij het papje en roer glad. Breng een kopje melk aan de kook, voeg voorzichtig en voortdurend roerend het papje erbij en de rozemarijn. Kook door tot het dik is en blijf doorroeren terwijl het afkoelt. De vulling is klaar.
Neem vier ontdooide plakjes hartige-taartdeeg, drapeer deze in kleine ovenschaaltjes en doe de vulling erin. Rol de hoeken van het deeg op. Leg bovenop wat geroosterde pijnboompitten. Bak deze pasteitjes en serveer halfwarm of koud. Garneer met een takje rozemarijn.

3.1.RomeinsPasteitje.jpg 3.2.RomeinseBar.jpg 3.3.RomeinsBuffet.jpg

 

IJzertijd kralen

In het derde millennium v.Chr. werden glazen kralen al in het Midden-Oosten gemaakt. Ze golden als handelswaar; mensen gebruikten ze als ruilmiddel. Daardoor raakten de kralen wijd verspreid, over alle landen. Wie rijk was, kon dat laten zien door een kleurig kralensnoer. Zulke kettingen werden tot in de vroege middeleeuwen gedragen.

Van fimoklei kun je zelf kralen maken. Maak bolletjes van gemarmerde klei (die maak je door laagjes op elkaar te leggen, uit te rekken en breken, de delen op elkaar en zo verder) of beplak een bolletje met schijfjes van een kleirolletje van meerdere kleurenrolletjes, zodat je bloemvormen of spiralen ziet. Maak een gat met een grote spijker en rol de kraal mooi glad tussen je handen. Na het bakken nog even vernissen dan lijkt het net echt glas!

4.1.IJzertijdkralen.jpg 4.2.Kraal.jpg 4.3.Kralensnoeren.jpg

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design