Een Bij-zonder hotel in Archeon

Een Bij-zonder hotel in Archeon

18-11-2016

Een Bij-zonder hotel voor de Alphense wilde bijen en zweefvliegen

Afgelopen acht weken zijn leerlingen van het Technasium op het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn bezig geweest met het ontwerpen van insectenhotels voor de omgeving van Museumpark Archeon. Elke klas heeft een eigen locatie toegewezen gekregen:

  1. De vlek naast Archeon aan het Kroospad, waar een bijen idylle gerealiseerd wordt
  2. De Archeonlaan, de toegangsweg tot Museumpark Archeon
  3. De natuurspeeltuin aan het Kroospad voor 2 klassen

Wiel van der Mark van Archeon en Marcel van der Veen van de gemeente Alphen aan den Rijn presenteerden de leerlingen negen weken geleden hun opdracht. De klassen die bezig zijn met het project zijn opgedeeld in groepen; elke groep maakt een ontwerp. Hierbij vervullen ze de rol van ecoloog ‘in dienst’ van Alterra. De leerlingen leren op deze manier onderzoek te doen, een ontwerp te maken en een adviesrapportage te schrijven. Dit gebeurt aan de hand van deelopdrachten. De deelopdrachten omvatten onder andere het presenteren van de verzamelde informatie door middel van posters en schaalmodellen.

4 november was de afronding van het project en presenteerden de leerlingen hun bevindingen aan de O&O docent en de coördinatoren van het Bijenlandschap Alphen aan den Rijn. Het eindproduct bestaat uit een schaalmodel van het insectenhotel en een adviesrapport waarin staat aan welke voorwaarden de omgeving van het insectenhotel moet voldoen.

Op de foto’s staan de winnaars uit iedere klas op hun “eigen” locatie. Aan het eind van het schooljaar gaat een volgende groep technasiumleerlingen het project nogmaals doorlopen. In de toekomst zal de opdracht kunnen draaien bij Technasia door het hele land. De hoop is dat dit project de bewustwording van jonge mensen voor de zorg voor onze bijen zal vergroten.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design