Open Dag Alphenaren

Open Dag Alphenaren

21-12-2019 - 21-12-2019

Open Dag Alphenaren

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 21 december voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn. Inwoners van de hele gemeente krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs bij de kassa. Alle locaties zijn van 11.00 tot 17.00 uur open, er zijn veel ‘bewoners’ aanwezig en er zijn heel veel extra activiteiten.

Museumpark Archeon organiseert de Open Dag voor alle Alphenaren. “Wij zijn een Alphens museum en daarmee een grote trekpleister voor onze gemeente. Daar zijn we trots op”, zeggen directeuren Monique en Jack Veldman. “We wonen zelf in Alphen aan den Rijn, alleen al  daarom vinden wij het fijn dat we één keer per jaar onze deuren open kunnen zetten voor alle inwoners.”

Tijdens de Open Dag zijn entree, parkeren en alle activiteiten gratis. Uitzonderingen zijn horeca en het huren van schaatsen voor de ijsbaan.

Activiteiten
Op de meer dan veertig locaties zijn ‘bewoners’ uit de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis aanwezig. Zij vertellen over hun onderkomen, geven kleine demonstraties en doen activiteiten met bezoekers. Op het programma staan onder meer schminken en vuur maken in de prehistorie. Romeinse massage, exerceren met soldaten en een rondleiding in het Romeinse dorp. In de middeleeuwen kun je armbandjes vilten, zelf broodjes bakken, zwaardvechten en  boogschieten. Ook zijn er verhalen van de chirurgijn, demonstraties koken en demonstraties van de middeleeuwse smid.

Goochelshows
In de grote bovenzaal van het Klooster treedt Jannes de Goochelaar op met zijn magische show. De show wordt doorlopend herhaald, de exacte tijden staan op het dagprogramma.

Ridders en roofvogels
Ridder Floris van Boschuijsen brengt een bezoek aan het park. In de middeleeuwen geeft hij een harnasdemonstratie. Vervolgens demonstreert hij op het toernooiveld enkele wapen- en vechttechnieken.

Om 13:30 uur is er een spectaculaire roofvogelshow in de arena waarbij de grote roofvogels zo over je hoofd heen vliegen. Aansluitend lopen de valkeniers door het park zodat je de mooie vogels nog goed op de foto kunt zetten.

IJsbaan & horeca
Een extra attractie in de wintermaanden is de overdekte ijsbaan op echt ijs. Hier kun je schaatsen huren of je neemt je eigen schaatsen mee, als het maar geen noren zijn. Als de kinderen schaatsen, kunnen de ouders genieten van een glaasje Glühwein in de Stube.

In de refter, de eetzaal, van het middeleeuwse Klooster is de specialiteit pannenkoeken! Het pannenkoekenhuis is open tot 19.00 uur. Leuk om de Open Dag in stijl mee af te sluiten.

De hele dag is op verschillende plekken in het park ‘Koek & Zopie’ verkrijgbaar.

Musea en exposities
In het Archeologiehuis (naast de entree) is onder meer het Graf van Wassenaar te zien met als nieuwe aanwinst een reconstructie - compleet met ‘the making of’ - van het gezicht van een Bronstijdman. Zijn skelet ligt in het graf. Ook is er een tijdelijke expositie met in Zuid-Holland opgegraven kleine metalen voorwerpen uit het Provinciaal Depot.

In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In het museum ligt onder meer een originele visserskano behorend tot de Schepen van Zwammerdam.

In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen mag meedoen, dus als bezoeker kun je meehelpen bij het ‘in elkaar zetten’ van deze boot van enkele tientallen meters lengte. Tijdens de Open Dag is projectleider Tom Hazenberg aanwezig om alles, maar dan ook alles, over de Romeinse schepen uit te leggen.

Meer lezen?

 • 20-07-2024
  Prehistorische week
 • 27-07-2024
  Mode door de eeuwen heen
 • 29-07-2024
  Middeleeuwse week
 • 04-08-2024
  Internationaal Romeins Festival

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design