Open Dag voor Alphenaren

Open Dag voor Alphenaren

12-01-2019 - 12-01-2019

Open Dag voor Alphenaren

Gratis Open Dag voor Alphenaren in Museumpark Archeon
Zaterdag 12 januari een warm welkom voor alle inwoners van de gemeente!

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 12 januari voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn. Inwoners van de hele gemeente krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs bij de kassa. Alle locaties zijn van 11.00 tot 17.00 uur open, er zijn veel ‘bewoners’ aanwezig en er zijn heel veel extra activiteiten.

Dit wordt de vierde winter op rij dat Museumpark Archeon een Open Dag organiseert voor alle Alphenaren. “Wij zijn een Alphens museum en daarmee een grote trekpleister voor onze gemeente. Daar zijn we trots op”, zeggen directeuren Monique en Jack Veldman. “We wonen zelf in Alphen aan den Rijn, alleen al  daarom vinden wij het fijn dat we één keer per jaar onze deuren open kunnen zetten voor alle inwoners.”

Tijdens de Open Dag zijn entree, parkeren en alle activiteiten gratis. Uitzonderingen zijn horeca en het huren van schaatsen voor de ijsbaan.

Activiteiten

Op de meer dan veertig locaties zijn ‘bewoners’ uit de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis aanwezig. Zij vertellen over hun onderkomen, geven kleine demonstraties en doen activiteiten met bezoekers.

Op het programma staan onder meer schminken en vuur maken in de prehistorie. Romeinse massage, exerceren met soldaten en een rondleiding in het Romeinse dorp. In de middeleeuwen kun je armbandjes vilten, zelf broodjes bakken, zwaardvechten en  boogschieten. Ook zijn er verhalen van de chirurgijn, demonstraties koken en demonstraties van de middeleeuwse smid.

Voorstellingen & shows

In de middeleeuwse kloosterkeuken treedt Pax et Bonum op. De leden van het koor zijn de ‘broeders’ die in het klooster ‘wonen’. Zij zingen niet alleen Gregoriaanse en wereldse liederen, zij kunnen ook alles vertellen over het klooster, de kloostertuin en het leven in een middeleeuws klooster.

In de grote bovenzaal van het Klooster treedt Jannes de Goochelaar op met zijn show ‘Geheim in het Klooster’. De show wordt doorlopend herhaald, de exacte tijden staan op het dagprogramma.

IJsbaan & horeca

Een extra attractie in de wintermaanden is de overdekte ijsbaan op echt ijs. Hier kun je schaatsen huren (5 euro) of je neemt je eigen schaatsen mee, als het maar geen noren zijn. Als de kinderen schaatsen, kunnen de ouders genieten van een glaasje Glühwein in de Stube.

In de refter, de eetzaal, van het middeleeuwse Klooster is de specialiteit pannenkoeken! Het pannenkoekenhuis is open tot 19.00 uur. Leuk om de Open Dag in stijl mee af te sluiten.

De hele dag is op verschillende plekken in het park ‘Koek & Zopie’ verkrijgbaar.

Musea en exposities

In het Archeologiehuis (naast de entree) is onder meer het Graf van Wassenaar te zien met als nieuwe aanwinst een reconstructie - compleet met ‘the making of’ - van het gezicht van een Bronstijdman. Zijn skelet ligt in het graf. Ook is er een tijdelijke expositie met in Zuid-Holland opgegraven kleine metalen voorwerpen uit het Provinciaal Depot.

In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In het museum ligt onder meer een originele visserskano behorend tot de Schepen van Zwammerdam.

In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen mag meedoen, dus als bezoeker kun je meehelpen bij het ‘in elkaar zetten’ van deze boot van enkele tientallen meters lengte. Tijdens de Open Dag is projectleider Tom Hazenberg aanwezig om alles, maar dan ook alles, over de Romeinse schepen uit te leggen.

In het Romeinse Badhuis is de tentoonstelling Ontstaan van Holland!

Achtergrond

In Museumpark Archeon is de geschiedenis van Nederland van de laatste tienduizend jaar te zien. De nadruk ligt op de ontwikkeling van jager-verzamelaar naar boeren in de prehistorie, de relatief rijke Romeinse periode, de komst van de Vikingen en de ontwikkeling van de middeleeuwse stad. Naast deze locaties zijn er ook museumopstellingen in het Archeologiehuis, het Romeins Museum en de Restauratiewerf Zwammerdam. Verder is in het Romeins Badhuis in de wintermaanden een tijdelijke expositie.

Momenteel is Archeon bezig met uitbreidingsplannen. Hierin opgenomen is een Romeins Scheepvaartmuseum. Ook speelt Archeon een belangrijk rol bij het ‘binnenhalen’ van de Romeinse Limes op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Meer informatie

Op de website www.archeon.nl staan onder meer een plattegrond, virtuele rondleidingen, luchtfoto’s en veel informatie over de locaties, normale activiteiten en evenementen. Het complete dagprogramma is hier op 12 januari ook te zien.

Het is verstandig om Museumpark Archeon deze dag op de fiets te bezoeken.

Meer lezen?

 • 28-04-2024
  De Romeinen komen!
 • 05-05-2024
  Zondagsbrunch
 • 05-05-2024
  Maria Processie
 • 06-05-2024
  Lezing historicus Maarten van Rossem

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design