18e MidwinterFair

18e MidwinterFair

Het hele museumpark staat in het teken van de 18e MidwinterFair, het winterse fantasy festival voor jong en oud. Onder het overkoepelend thema Renaissance komen allerlei oeroude gebruiken dit weekend tot leven, allemaal rondom die viering van de wederkomst van het licht.


MidwinterFair in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn

Het hele museumpark staat in het teken van de 18e MidwinterFair, het winterse fantasy festival voor jong en oud. Onder het overkoepelend thema Renaissance komen allerlei oeroude gebruiken dit weekend tot leven, allemaal rondom die viering van de wederkomst van het licht.

MidWinterfeesten
Al in de steentijd werd deze periode op bijzondere wijze gevierd. In Ierland bevindt zich een neolithisch monument, Newgrange, dat zo geconstrueerd is, dat de midwinter zonnewende voor een speciaal lichteffect zorgt. De Romeinen vierden rond deze tijd hun Saturnalia, het feest ter ere van Saturnus, waarbij  meesters en slaven hun taak verruilden. De Germanen hielden uitzinnige Joelfeesten (Yule feesten) in de donkerste tijd van het jaar, waarbij grote rituele vuren werden ontstoken en feest werd gevierd. Veel van de gebruiken uit deze oude joelfeesten werden later opgenomen in het kerstfeest, zoals het opstellen van een versierde boom en het eten van gebraad.

Overdekte Fantasy-markt
Tijdens de achttiende Midwinterfair is er veel te beleven in Museumpark Archeon. Overal staan kraampjes en tentjes met allerlei gezellige spullen, van oude bekende en nieuwe standhouders, ambachtslieden en handelaren. Ook in de knusse middeleeuwse huisjes zijn talloze waren uitgestald. Op de overdekte Fantasy-markt staan vele stands met betoverende koopwaar: kostuums, boeken, tassen, sieraden en winterse attributen.

En even warm worden kan rond de heerlijke vuurschalen of in een van de restaurants, waar heerlijke authentieke dranken en gerechten op de kaart staan.

Oer-rituelen en podia met muziek
Wie echt de diepte in wil, kan zijn of haar hart ophalen bij allerlei oer-rituelen, waarbij ‘het oude’ wordt afgelegd om ’gezuiverd’ de nieuwe tijd in te gaan. In de prehistorie voeren priesteressen een spirituele vuurceremonie uit. In de vroege middeleeuwen, bij Dorestad, is een Germaans zonnewiel-ritueel. Wie het graag iets luchtiger houdt, kan zich laten meevoeren op de klanken van de muziek.

Op de podia in de Romeinse herberg en het middeleeuwse klooster spelen vele bands, zoals Emian uit Italië, The Trouble Notes uit Duitsland, Cuélebre uit Spanje en zelfs helemaal uit Oekraïne Spiritual Seasons. Verder komen Prima Nocta, Datura, Sunfire en Sassenachs.

Renaissance, Dungeons and Dragons, Speeddaten en gemaskerd bal 
Het hele weekend zijn er allerlei workshops voor bezoekers, bijvoorbeeld een amulet of toverstaf maken en zwaardvechten of dansen in Renaissancestijl. In de Romeinse arena is een spectaculaire Dungeons and Dragons show om zelf aan mee te doen. Er is een historische kapper die haren kan vlechten of opsteken en een speeddatemarkt onder het toeziend oog van het Romeinse liefdesgodje Cupido waar je een perfecte partner voor het grote bal kunt treffen.
Speciaal op de zaterdag is een gemaskerd bal in de herberg.

Het Midwinterfestival vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 december.
Tickets via www.archeon.nl/agenda/midwinter-fair.html

 

 

 

 

 

 

 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design