Groot en stevig

Groot en stevig

27-05-2022

Op de restauratiewerf worden voorbereidingen getroffen om de Zwammerdam 1, een boomstamkano, te reconstrueren. De Zwammerdam 1 werd in december 1971 als eerste ontdekt: tijdens de bouwwerkzaamheden voor zorgcentrum de Hooge Burch nam de graafmachine een grote schep met hout mee. Dit bleek een deel van een kano uit de Romeinse tijd te zijn. Maar de middenssectie van deze kano ontbreekt dus hierdoor, vandaar dat dit deel nagemaakt gaat worden. Om de kano te reconstrueren maakt het restauratieteam een ondersteunend frame zoals we ook maakten voor de kano Zwammerdam 3.

Bij een lokaal bedrijf - gespecialiseerd in gebruikte tuinbouwmaterialen- hebben we een stalen transportframe van 6 bij 1 meter weten te vinden. Dit frame zal in de komende periode met behulp van de vrijwilligers worden geschuurd en geschilderd en worden klaargemaakt voor de opbouw van de kano.

Roeiriemen
Over de tijdelijke roeiriemen van de Zwammerdam 2 heeft u eerder kunnen lezen. Nu is er onlangs een serie essen boomstammen op Archeon afgeleverd waar we de definitieve roeiriemen van gaan maken. Uiteindelijke gaan ze deel uitmaken van de opstelling van het schip Zwammerdam 2. De vorm van de roeiriemen zal gebaseerd worden op riemen die gevonden zijn bij een opgraving in de jaren ’80 in Valkenburg.

Houtwerkplaats mei 2022.jpg

extra stevige schragen mei 2022(2).JPG

Inmiddels is er een begin gemaakt met het klieven van de stammen. Om de zware stammen te kunnen dragen maakten we de afgelopen weken een serie extra zware schragen van eikenhout. Het maken van de roeiriemen is voor u te volgen in de houtwerkplaats Navalia Nigrum Pullum, die tegen de herberg is aangebouwd.

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design