Laatste Nieuws

Laatste Nieuws

Nieuws Midwinter Fair 2019

 

Nieuws Midwinter Fair 2018

Midwinter Tempel - Pad van de Priesteres

Wees welkom in de Midwinter Tempel waar de Priesteressen van ‘Pad van de Priesteres’ voor je klaarstaan. Zij kunnen je uitleggen wat we met Midwinter nu eigenlijk vieren. Door onze activiteiten kun je je nog dieper met de essentie van midwinter verbinden.

DE HELE DAG DOOR

 • Offerzakjes maken

We maken een offer voor dat wat we achter ons laten en een offer voor dat waar we onze intentie leggen, dat wat het komende jaar mag gaan groeien met het licht van de zon.

 • kaarsje aansteken op het Licht Altaar

Voor je dankbaarheid, een mooie wens of intentie

 • Smudgen

Spiritueel reinigen met rook, zodat je helemaal schoon en puur de volgende zonnewende tegemoet kan treden.

 • Face Paint

Om je innerlijke kracht te eren en zichtbaar te maken.

DAGPROGRAMMA ZATERDAG

12:30  Haka: Dans je Oerkracht
14:00 Chantcirkel
14.30 Drumcirkel
16:00 Yule licht viering
 

DAGPROGRAMMA ZONDAG

12:30  Haka: Dans je Oerkracht
14:00 Chantcirkel
14:30 Drumcirkel
16:00 Yule licht viering
16.30  Vuurceremonie

 

Het muziekprogramma is bekend!

Het muziekprogramma is bekend! Met maar liefst 3 podia, te gekke bands en fantastische balfolk en Ierse dans workshops wordt het een fantastisch Midwinter Fair Yule Fest. Welk optreden wil jij zeker beleven?

 

Verteltheater programma

 

Expiatio

Expiatio is weer van de partij! Expiatio is een Life Action Role Play (LARP) vereniging speciaal voor jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar en hebben speciaal voor de Yuleviering een spannend verhaal gemaakt. Kom langs bij het doolhof om spanning en avontuur te beleven!

 

Aérokorda

Aérokorda bestaat uit 3 machtig muzikale mannen; Adriaan Van Wonterghem, Pavel Souvandjiev, en Davy Cautaerts. Naar eigen zeggen maken zij ‘Folk muziek met invloeden van de Ierse en Balkan culturen, aangevuld met eigen ideeën en composities’.

 

Myleg

Aan de wortels van de Yggdrasil bevindt zich Urth, de hoedster van het lot. Geen wezen, god of mens, ontkomt aan haar grillen maar zij heeft Myleg drie stenen geschonken: een steen van het leven, een steen van de dood en een steen van de liefde. Met de kracht van de stenen kan het lot bepaald worden...

 

Fabela-Rozo

Vorig jaar waren ze ook te vinden op de Midwinterfair: Toen Madame Roza als Winterwaarzegster en haar zus, als prachtig vrouwelijke verschijning met accordeon en vooral veel praatjes: Sylvia Soprani.

Ook dit jaar zult u ze weer treffen: Fabela-Rozo theaterproducties, maar nu in een beetje andere dress en aangepast aan het thema van dit jaar "het Joelfeest". Dat betekent dat u deze personages zult aantreffen in kledij die de oude Germanen zeker niet zouden hebben misstaan.

Hoe dat er precies uitziet houden we nog eventjes geheim. Wel is het duidelijk dat Waarzegster Madame Roza haar kaarten zal leggen en de pendel laat zwaaien vanuit deze traditie. Mocht u een vrouw aantreffen met een wel heel bijzondere kinderwagen,.. hoed u, of.. als u nieuwsgierig bent, ga een gesprek aan en u zult Archeon anders verlaten dan u bent binnengekomen. Niemand zal om faar zus heenkunnen, die eveneens op muzikale wijze het joelfeest zal bezingen. Hoe koud het ook gaat worden. Zij brengen hoe dan ook de warmte mee van het Germaanse joelfeest.

Naragonia

Naragonia brengt eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. Het quartet ontstond spontaan in de zomer van 2003 in Portugal. Snel daarna wordt Naragonia populair binnen de folkwereld en krijgt met de 6 (door de pers zeer warm onthaalde) cd’s, respect in binnen- en buitenland. Naragonia speelt sinds 2003 intensief in België, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Italië.

 

Emian Duo

Exclusieve show in Nederland!

We kennen Emian van hun prachtige shows als band. Tijdens deze editie van de Midwinter Fair willen wij je kennis laten maken met het Emian Duo! In het klooster kun je van een intieme, exclusieve show genieten.

 

Itchy Fingers

Het balfolkrepertoire van Itchy Fingers is groot genoeg om een avond mee te kunnen vullen! De meeste nummers zijn gebaseerd op Ierse en Schotse muziek, een afwijking van de traditionele balfolkmuziek die bij bals altijd erg goed ontvangen wordt.

 

Pagan Wedding Chapel

Bij de Pagan Wedding Chapel kun je je middels een ceremonie laten verbinden met een dierbare. Al voor het 7e jaar zijn ze te vinden in de IJzertijd boerderij in Archeon. Ook dit jaar kan je weer terecht voor een traditionele handfasting voor één jaar en één dag, maar ook voor informatie over hekserij, workshops en andere heksenactiviteiten.

 

Four Of A Kind

Four of a Kind bestaat uit enkel bekenden uit de balfolkscene; Suzanne leeuw: bodhran en tinwhistle, Michelle Boere: viool, bodhran en zang, Michael Boere: whistles en uillean pipes en natuurlijk Tijn Berends: mondharmonica en bouzouki. Op beide dagen aanwezig om het klooster te vullen met folk!

 

Verteltheater

 Luister en huiver bij de legendarische verhalenvertellers in het verteltheater!

 

Romeinse Pottenbakster

Ook onze romeinse pottenbakster is in Yule-sferen! Speciaal voor onze viering maakt zij met de bezoekers aardewerken amuletten om het kwaad af te weren, geliefden te lokken of gewoon omdat het er cool uit ziet. Handen uit de mouwen, vingers in de klei!

 

Rvbicon

In de tas van Rvbicon zitten allerlei rare voorwerpen. Kies er een uit, en hij vertelt naar hartelust het verhaal wat er bij past. De mooiste mythes en legendes komen voorbij, want Rvbicon stelt; fantasy is van alle tijden!

 

Klucht: De Appelboom

Dat vikingen ook aan straattheater deden is niet zeker… Toch kun je kijken naar de toneelspelers van weleer met een speciale uitvoering van “De Appelboom”, een leerzaam verhaal voor jong en oud!

 

Geleerd ende Ghenoten

Yule Fest Hartige haverschotel!

Havermout als maaltijd? Maar dat is toch een ontbijtje? Niet in de vroege middeleeuwen. Ter ere van het Yule Fest maakt Geleerd ende Ghenoten een stevige, hartige en hartverwarmende haverschotel klaar. Kom dus proeven in het vissershuis.

 

Dadiva

Dat de benen van het paard Dadiva kunnen swingen is zeker! Op de middeleeuwse markt zal dit edele dier haar kunsten vertonen! Dans je mee?

 

Vikingschool

Altijd al vechtlessen willen hebben van een echte viking? Wil jij de fijne kneepjes van het amazone-vak leren? Meld je dan nu aan bij onze Scola op het Romeinse forum en laat je omtoveren tot een echte krijger!

 

Minderbroeders

Wanneer het vuur niet warm genoeg is bent u van harte welkom om te luisteren naar de minderbroeders. Met hun Gregoriaanse zang zullen zij u weg laten dromen en uw hart verwarmen in de kloosterkeuken!

 

Datura

Een bekende van de Midwinter Fair: Datura! Mooie liederen uit middeleeuws Europa onder begeleiding van harp, luit en vedel.

 

Gwendolyn Snowdon

Als multi instrumentalist speelt Gwendolyn prachtige Folk liederen. Laat je opwarmen door de muziek, ditmaal met viool als begeleiding!

 

Orakels

NOEHCRA en Merlijn Waarzeggers met het Orakel van de Tijd, het Grote KruidenOrakel, de Romeinse Orakels, en het Weerspiegelende Orakel: de Glazen Bol.

NOECHRA laat u door middel van kruiden verrassen door uw eigen inzichten en inspiraties. Merlijn laat UW handen in het zand spreken en heeft kennis van het Romeinse orakel. NOECHRA en Merlijn richten zich op uw wensen en mogelijkheden in de toekomst, wellicht zetten zij u aan het denken… of bevestigen zij wat u al weet… Elk heel uur bieden zij u enkele ogenblikken innerlijke stilte en rust; bottel uw gevoel ter plekke! Gebruiken indien nodig. RESPECT, DISCRETIE en INTEGRITEIT staan voorop, evenals een gunstige voorspelling. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

Martinus Zotteklep

Martinus Zotteklep komt naar de Midwinter Fair. Hier loopt hij rond om een lach uit te delen. Spontane contacten, jongleren en magische momenten alles is mogelijk als je Martinus tegenkomt. Voor entertainment en een lach Zotteklep is uw Nar.

 

Vuurshow

In de koude wintermaanden is niets zo aantrekkelijk als een heerlijk kampvuur. Het vuur verbind, verbroederd en verwarmt. De vuurshow van Magisch Verhaal doet hetzelfde. Hij verbind en verbroederd alle mensen in het publiek tot één. Kijk naar brandende handen, metershoge vlammen en gevaarlijke stunts, op een manier zoals alleen Martin van Magisch Verhaal dat kan brengen. Wakker het vuur aan en ga mee in dit spannende avontuur vol vuur, passie en humor.

 

Magisch Verhaal

Martin van Magisch Verhaal is een gepassioneerde verhalenverteller, goochelaar en theatermaker. Tijdens de Midwinterfair kunt u luisteren naar verschillende verhalen. Oude helden en schurken zullen weer tot leven komen. Zij nemen jullie mee op het avontuur wat zij beleefd hebben.

Kom luisteren naar de verhalen en laat je meevoeren in de wereld van Magisch Verhaal, waar alles mogelijk is.

 

Keltic Karaoke

"Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything." - Plato

Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Midwinter Fair. Zou jij ook wel eens net als die mannen in kilt en met de doedelzakken in de spotlights willen staan? Doe dan mee met Keltic Karaoke tussen de optredens door, en verwarm publiek en voorouders met je zoetgevooisde stem.

 

Asklepios

Bezoek in deze donkere dagen Asklepios in de Romeinse tempel van Archeon en ervaar hoe de Griekse God van de geneeskunde aan je verschijnt in je droomslaap. Wellicht kan hij dan onderzoeken wat er aan de hand is.

Onze tempelpriesteressen zullen de door de God ingegeven droom aan je uitleggen en de voorgeschreven behandeling met kruiden en specerijen inzetten.

Voorwaarde is wel dat je toegeeft dat Asklepios in je hoofd kijkt. We zullen jouw offer in dank ervaren.

 

Jannes de Goochelaar

Jannes de Goochelaar is een rasechte wonderdoener uit de 14e eeuw. Alchemie? Hekserij? U hoeft zich niet ongerust te maken! Integendeel, deze sympathieke middeleeuws goochelaar schudt ware wondertjes uit zijn mouw. Hij trekt rond met de mars op de rug. Vriendelijk en aangenaam komisch presenteert hij het ene wonder na het andere en creëert hij een familiaire sfeer waarin iedereen zich thuis voelt.

 

Balfolk workshops

Dans mee! Marco en Berit geven dit jaar balfolk workshops op de Midwinter Fair, voor zowel beginners als gevorderden met leuke live gespeelde muziek!

Nog niet bekend met balfolk? Dan zullen we kort even uitleggen wat balfolk is! Bij balfolk dans je oude volksdansen uit West-Europa die in groepen of duo’s gedanst worden. Doordat je bij sommige dansen van partner wisselt tijdens de dans, leer je snel nieuwe mensen kennen en kan je makkelijker contact maken met ze! Wees niet bang als je nog nooit aan balfolk hebt meegedaan! Er zijn altijd mensen die je willen helpen het te leren en in alle dansen zit veel herhaling. Als je eenmaal de basis kent, kun je variaties gaan proberen. Je hoeft geen speciale kledij aan, als het maar lekker zit en je er vrij in kunt bewegen!

 

Imbue

Deze jonge muzikanten brengen een scala aan middeleeuwse muziek naar het podium. Vaardig en energiek, vermaak voor allen!

 

Fiddle ‘N Drum

Of je nu van Ierse folk houdt, country of dansbare deuntjes, Fiddle ’N Drum heeft het allemaal! Geïnspireerd door vele verschillende folk artiesten, brengen zij muziek ten gehore van o.a. Gaelic Storm, Great Big Sea en Lúnasa.

 

Parsley

Parsley laat de prachtige klanken van traditionele Keltische en eigen nummers klinken op harp, gitaar en fluit. Parsley bestaat uit Marieke Lesparre (Keltische harp), Hans Elzinga (gitaar) en Maaike de Waal (Irish flute, dwarsfluit en whistles).

 

De Sprookspreker

Sprookspreker is een middeleeuws woord voor verhalenverteller. Een sprookspreker reisde naar adellijke hoven, jaarmarkten en riddertoernooien om nieuws te verspreiden en entertainment te brengen. De moderne sprookspreker vertelt originele middeleeuwse verhalen, maar op een moderne en interactieve manier. Beroemde ridderballades als Karel ende Elegast, the knights tale of het Roelandslied klinken ineens heel anders!

 

Tim Talesman

Een knapperend haardvuur, warme schapenvachten en de gezellige knusheid. Tim Talesman (winnaar van de Jonge verhalenverteller 2017/2018) neemt je mee op lange reizen naar verre landen en vreemde oorden.

Kom bij het korten van de dagen luisteren naar verhalen over machtige goden, stoere helden en verschrikkelijke monsters en hoor of er aan het eind van het verhaal weer licht gloort...

 

Abe de Verteller

Luister en huiver bij deze verhalenverteller. Vertellen is zijn passie, zijn obsessie. Hij brengt zijn verhalen op zijn eigen kenmerkende, compromisloze en uitbundige wijze. Geen genade, alles moet wijken voor het verhaal!! 

Abe vertelt uit de Keltische en Noordse mythologie, maar ook op zijn tijd een grimmig sprookje. Onlangs heeft hij zijn 350e verhaal toegevoegd aan zijn repertoire. Zijn verhalen zijn heftig, bloedstollend, soms hartverwarmend, vaak schuddebuikend. Menig elf, reus, heks en godheid zal de revue passeren. Dit alles brengt hij met de passie en inspiratie van een ware verteller.


Foto gemaakt door Jan Gnodde

 

Yule Fest ritueel 'Heimdall's Hoorn'

Van oudsher is de donkere tijd van het jaar een ceremoniële tijd.
Juist in de donkere tijd zijn de voorouders nabij.
Heimdall blaast op zijn hoorn wanneer de krachten van licht en duister treffen.
Heimdall waakt over de regenboogbrug, die onze wereld verbindt met die van de voorouders.
Laat de hoorns klinken, laat de mede vloeien!

Alleen op zaterdag 8 december

 

Sassenachs

Sassenachs is een acht koppige Folk Rock formatie uit Dordrecht. In Schotse kilts voeren zij je mee naar het ruige Schotse landschap waarbij de muziek die zij spelen alles behalve traditioneel is. Op de klanken van de bagpipe en opzwepende ritmes van de drums is het onmogelijk om stil te blijven zitten. Ze zijn gekleed in 18e eeuwse plaids en gewapend met bagpipe en wardrums.

Kom kijken, en laat je sokken onder je kilt vandaan rocken!

 

Deosil Scylla

Deosil Scylla is een achtkoppige schoonheid die danst, niet om te behagen maar om vrij te zijn… 
Bewonder hun creatieve improvisatie dans bij de live muziek.

 

Bastiaan de Zwitser

Ambachtelijke verhalenverteller

De Yuletijd is de tijd van verhalen. En Bastiaan de Zwitser heeft ze klaar voor dit jaar. Met oude bekende en nieuwe verhalen neemt hij je mee op reis in je verbeelding.

Zo dwaalt er een vreselijk veenlijk door Veenendaal, doorstaat de mooie Melusine haar tragische lot en hoor je waarom je tijdens Yule nooit, maar dan echt nooit 's nachts in de Zwitserse bergen moet gaan wandelen.

 

Ganzenhoeder

Eeuwenlang werden ganzen door ganzenhoeders naar de stad gedreven voor de ganzenmarkt. Nu is het drijven van ganzen een unieke vorm van vermaak. De goed verzorgde ganzen lopen zonder problemen door drukke straten. En ze kunnen uitstekend met kinderen omgaan! De ganzenhoeder en zijn ganzen voelen zich in Archeon helemaal thuis. De speciale klederdracht maakt het plaatje compleet.

 

Boogschieten

In de middeleeuwse Damstraat vind je onze boogschietbaan. Met onze pijl & bogen leer je de beginselen van het boogschieten.

Schiet jij een pijl in de roos?
Laat je je kunsten zien op de boogschietbaan.

 

Zwaardvechten

Leer de kunst van het zwaardvechten in de middeleeuwse straten van Gravendam.

 

Rose Irish Dance School

Dans mee met de Ierse dansworkshop onder leiding van Rosalie Wagenaar. Rosalie is eigenaresse van haar eigen dansschool 'Rose Irish Dance School'. Ze weet je als geen ander het ultieme Ierland-gevoel te laten ervaren, door je mee te nemen in de wereld van de vrolijke jigs and reels.

Kom deze workshops zeker uitproberen!

 

The Green Light Movement

Ben je op zoek naar een partner of nieuwe contacten of vrienden? Kom langs bij The Green Light Movement! 

Wat is het en hoe werkt het? 
The Green Light Movement is een groep voor mensen die gezelschap zoeken in alle vormen en maten binnen de fantasy/cosplay wereld. Door het dragen van ons (wit)groene bandje laat je zien open te staan voor contact. Dit is dan ook een subtiel middel om te laten zien dat je nog vrij bent. Je geeft je omgeving 'The Green light'. Net zoals de meeste mensen in onze wereld staan wij open voor iedereen, ongeacht geaardheid, geslacht of relatievoorkeur. 

 

Emian

Een band waarbij folklore en de geest van de oude wereld strak verweven zijn met de muziek. Deze Italiaanse groep speelt zijn vroeg Europese klanken op traditionele instrumenten en neemt je mee naar de wereld van onze voorouders. 

Verwarm jezelf in de winterse kou door te dansen bij Emian Pagan Folk!

 

Gabslichthuis & haar elfjes verzorgen een Magische MidWintertempel

Volg het pad van lichtjes en de magische klanken:

 • Winter Healingsounds vol Winterse Hapi & klankschalen
 • ’Doe je mee’ MagischYule winter verhaal;
  Waarin het Magische bos tot leven komt in klank en geluid
 • Prachtige Rainbow Wens Boog; 
  Welke kleur wens is er voor jou dit jaar?
 • Magische krachtstokje met Rune boodschap: Workshop voor jong en oud; 
  Welke wens zit in de rune verborgen? Deze kan je herkennen door de kracht van de stok te voelen en Gabs en haar elfjes nemen je hierin mee, met verrassende boodschap aan het einde. Hiermee maken bezoekers jong en oud een prachtige krachtstokje voor het nieuwe jaar en nemen ze deze mee naar huis.

 

Trolska Polska en Pøbel

De eerste bands zijn bekend: Trolska Polska en Pøbel reizen af vanuit Denemarken.

Trollen, nimfen, dwergen en reuzen... Wat zijn ze, de fabels die rondzweven, in het woud van onze fantasie? Met klinkende melodieën en een aanstekelijke energie sleept Trolska Polska jou mee naar een betoverende wereld vol met grappige, sombere, grote en kleine karakters uit de Noorse fabels en mythologie. Bereid je voor op een intense ervaring wanneer je met Trolska Polska meereist naar het land van mythen en verhalen, het wordt een avontuur!


Aftermovie Trolska Polska Midwinter Fair 2017

Pøbel speelt met veel enthousiasme dansbare middeleeuwse muziek, uitgevoerd op een veelheid aan instrumenten zoals de draailier, de doedelzak, de luit en verschillende middeleeuwse trommels. Met authentieke instrumenten, deuntjes en kostuums brengen ze een fijne sfeer mee en verzorgen ze swingende optredens. Pøbel is een van de meest drukke en ambitieuze middeleeuwse bands van Denemarken.

 

Start kaartverkoop

Zet het in je agenda!
De kaartverkoop voor de Midwinter Fair Yule Fest gaat vrijdag 6 juli om 11:00 uur van start met een speciale actie:

De eerste 50 dagentree tickets voor € 15,00 per stuk !

 

2018: Midwinter Fair Yule Fest!

Terug naar de oorsprong van de viering van de Midwinter. De viering van het licht, de dagen worden weer langer! Met een sfeervolle standhoudersmarkt, muziek en entertainment programma maken we er een fantastisch Yule Fest van!

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken deze cookies alleen voor het verzamelen van analytische gegevens. Deze gegevens zijn volledig anoniem en uw privacy wordt hierin niet aangetast. Lees hierover meer in onze privacy statement