Lezing: Kaupang en Dorestad

Lezing: Kaupang en Dorestad

07-11-2020 - 07-11-2020

Lezing: Kaupang en Dorestad

ALV middag lezing op zaterdag 7 november in een van de bovenzalen van de herberg in Archeon, aanvang 13:30 uur De V.V.v.A. nodigt u uit voor een interessante lezing door dr. Nora Hansen

  

“Tussen Kaupang en Dorestad”
Over contact, handel en uitwisseling tussen Frisia en Scandinavië van de 8e tot 10e eeuw na Christus

Inhoud van de lezing
In deze lezing vertelt de spreker over de contacten en wederzijdse relaties tussen de Vikingstad Kaupang in Noorwegen en het middeleeuwse Dorestad in Nederland. In de historische bronnen wordt vooral veel geschreven over de aanvallen van de Vikingen, maar er is minder bekend over het structurele contact tussen beide steden. Omdat Nora  Hansen over een dubbele nationaliteit beschikt en tweetalig is opgevoed, heeft ze haar masterscriptie geschreven over een onderwerp dat beide landen aan elkaar verbindt. Ze zal het onderzoek van haar masterscriptie verder toelichten aan de hand van de omvangrijke materiële cultuur die in beide steden gevonden is. 

Tijdens het onderzoek voor haar scriptie  heeft Dr. Hansen geleerd dat Frisia en Scandinavië onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, met name als het gaat over handelsrelaties en contact in de Vikingtijd. Het is dan ook mogelijk dat Scandinaviërs zich misschien gevestigd hebben in Frisia. Uitbreiding van Archeon naar Vikingdorp is zeker een relevante aanvulling voor het park, met name voor het benadrukken van de belangrijke relatie Frisia-Scandinavië.

Over de spreker
Nora Sophia Kamphuis Hansen heeft in juni 2018 haar master in archeologie aan de Universiteit van Oslo behaald. Ze is met name geïnteresseerd in de Scandinavische ijzertijd en vikingtijd, sociale interacties en interculturele relaties. Sinds 2014 is ze in het zomerseizoen werkzaam als veldarcheoloog bij opgravingen onder regie van de Universiteit van Oslo.

De toegang tot deze ALV  lezing van de V.V.v.A is gratis. Meld je hier aan.

Meer lezen?

 • 27-06-2020
  Oer weken
 • 14-07-2020
  Middeleeuwse weken
 • 01-08-2020
  Romeinse weken
 • 15-08-2020
  Bijenweekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2020 Archeon, SERA Business Design