Lezing: Baden op z'n Romeins

Lezing: Baden op z'n Romeins

02-09-2020 - 02-09-2020

Lezing: Baden op z'n Romeins

Lezing op woensdag 2 september in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur, museumkaart geldig (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door dr. Karen Jeneson  MA conservator Thermenmuseum Heerlen.

  

Baden op z’n Romeins in Coriovallum
De resultaten van het nieuwe onderzoek naar de thermae van Heerlen

Inhoud van de lezing
In het centrum van Heerlen bevinden zich de restanten van een Romeins publiek badhuis. Het is het best-bewaarde gebouw uit de Romeinse tijd van Nederland. In 2015 werd duidelijk dat er nog veel open vragen waren met betrekking tot het gebouw en het gebruik ervan. Alleen al de exacte bouwdatum was niet eenduidig vastgesteld door vroegere onderzoekers. Maar ook kwesties als de watervoorziening, het functioneren van het gebouw en de mogelijke verbouwingen waren eigenlijk nog voor velerlei uitleg open. Een uitgebreide restauratie van de thermen in 2017/18 vormde aanleiding om grootschalig archeologisch onderzoek naar het badhuis, de vondsten en de directe omgeving te starten. Inmiddels is het onderzoek, uitgevoerd door een team van onderzoekers uit binnen- en buitenland, afgerond. De nieuwe wetenschappelijke publicatie is recent verschenen.

In deze lezing komt het nieuwe onderzoek en alle onderzoeksresultaten uitgebreid aan bod en kan eindelijk het nieuwe verhaal van het badhuis én haar omgeving verteld worden.

Over de spreker
Karen Jeneson (1966) heeft Provinciaal-Romeinse archeologie gestudeerd aan de VU Amsterdam. In 2013 is zij gepromoveerd op het Romeinse villalandschap tussen Tongeren en Keulen. Ze is sinds 2010 als conservator aan het Thermenmuseum in Heerlen werkzaam.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meld je hier aan.

Meer lezen?

 • 27-06-2020
  Oer weken
 • 14-07-2020
  Middeleeuwse weken
 • 01-08-2020
  Romeinse weken
 • 15-08-2020
  Bijenweekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2020 Archeon, SERA Business Design