DagprogrammaMuseumpark Archeon is per 19 december gesloten i.v.m. de Corona maatregelen, in ieder geval t/m 14 januari 2022. 

Archeon opent de poorten voor ‘Vier de Winter’. Deze winter kun je in Museumpark Archeon genieten van de Oer-Hollandse winter. Alle 43 gebouwen, boerderijen en hutten in Archeon worden bewoond door de bewoners en zijn geheel voor de winter ingericht. 

Prehistorie open van 11.00 - 16.00 uur
Activiteiten: Kei trekken, vuur maken, amulet maken* 
Rondleiding om 13.30 uur

Het haardvuur knappert en het is er heerlijk warm. Bij de eerste boeren, de hunebedbouwers en de jagers is men volop bezig met vuursteen bewerken en vuurmaken en geniet je van de verhalen van weleer. 

Romeinse tijd open van 11.30 - 16.30 uur
Activiteiten: exerceren, sigillaria (Saturnalia geschenk) maken*, Romeinse helm*
Rondleiding om 13:00 en 15:15 uur

Bij de Romeinen beleef je de winterse sferen. Ontdek het verwarmde badhuis en doe mee aan Romeins exerceren. Maak ook een sigillaria (Saturnalia geschenk).
Nieuw: de Via Albaniana - De unieke Romeinse weg met expositie over Romeinse wegen.
Op de Romeinse Restauratiewerf zijn de Zwammerdamschepen te bewonderen en hier is een tentoonstelling over de opgravingen en de restauratie van de Zwammerdamschepen. 
Rondleiding Zwammerdamschepen om 12:00, 15:00 en 16:00 uur

Middeleeuwen open van 11.30 - 17.00 uur
Activiteiten: Zwaardvechten, boogschieten, kerstengeltje vilten*, kaarsje maken*
Rondleiding om 12:00 uur
Verhalenverteller 14:00, 15:00, 16:00 uur

In de middeleeuwen is het een drukte van belang. Het is er winter en er is veel werk in huis. De smid, de bakker en de wever laten hun ambacht graag zien. Er worden kaarsjes gemaakt en je kunt een kerstengeltje vilten. Op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard en natuurlijk mag het boogschieten niet ontbreken.  

Geniet van de heerlijke kerstsfeer en ontdek de bijzondere ambachten. Het park is feestelijk verlicht en op verschillende plaatsen zijn warme vuurplaatsen gemaakt. 

*activiteiten alleen met de activiteitenkaart 

Wintertentoonstelling: Napoleon. Lang leve de keizer
Wie was Napoleon? We kennen allemaal de kleine man met de grote hoed, maar wat weten we van hem? Veel veldslagen gehouden? Verbannen? De Slag bij Waterloo? En wat moeten we van hem denken? Koos hij de goede of de verkeerde kant?
Archeon sluit het Napoleonjaar 2021 af met een grote tentoonstelling in het Romeinse badhuis over het leven en de betekenis van Napoleon Bonaparte, een bijzondere en raadselachtige man.

Restaurants  
Romeinse Herberg Geopend van 11:00 - 17:00 uur
Pannenkoekenhuis Het Klooster Geopend van 11:00 - 17:00 uur


Archeologiehuis Zuid-Holland en Romeins Museum 

Bezoek het Romeins Museum met de geschiedenis van Zuid-Holland, mooie films en veel vondsten.

Tentoonstelling: Oude botten, nieuwe verhalen
‘Oude botten, nieuwe verhalen’ gaat over wetenschappelijk onderzoek naar archeologisch skeletmateriaal. Dit onderzoek, dat osteoarcheologie wordt genoemd, kan waardevolle informatie geven over het leven in Zuid-Holland in vroeger tijden. De provincie en verschillende Zuid-Hollandse gemeenten hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in dergelijk onderzoek. In de tentoonstelling worden skeletvondsten getoond en wordt toegelicht wat deskundigen daar met gebruikmaking van moderne technieken over te weten zijn gekomen.

Restauratiewerf Expeditie Zwammerdam 
Bekijk de restauratie van de Zwammerdamschepen. Dit schip is opgegraven in 1974 in Zwammerdam en wordt gerestaureerd in de Romeinse Restauratiewerf op Archeon. Het eerste schip, De Zwammerdam 2, is helemaal klaar en nu worden de voorbereidingen getroffen voor de Zwammerdam 6. 

Archeon Quest
Doe mee aan de nieuwe actieve speurtocht waarin jij tegen andere spelers strijdt om roemies en je vrijheid! Download de app via www.flavour.nl/producten/echoes/ en speel gratis mee!

Verhalen van Archeon
Audiotour door de prehistorie en de Romeinse tijd en middeleeuwen. De audiotour is een aanvulling op je bezoek aan Archeon! De tour is verkrijgbaar voor Apple, Windows en Android. Download hem voorafgaand aan je bezoek: https://izi.travel/nl/search/archeon

Volg ons op social media:

© 2022 Archeon, SERA Business Design