Paasfeest & brunch

Paasfeest & brunch

27-03-2016 - 28-03-2016

Paasfeest & brunch

De winter is lang en koud maar wordt altijd gevolgd door de lente. Met Pasen vieren we eigenlijk het einde van de winter. Tijdens het Paasfeest werd in de middeleeuwen het lijden van Christus herdacht, maar het Paasfeest heeft nog veel oudere wortels. Dat is ook te zien aan tradities zoals de Paashaas en het Paasvuur. In Archeon is veel aandacht voor deze oude tradities en de beste manier om hier meer over te leren is door ze zelf te ervaren.

Geschiedenis van het Paasfeest

Er zijn veel theorieën over de oorsprong van het Paasfeest. Er wordt wel eens verwezen naar de godin Ostara, of naar het Keltische Beltane als origine van het feest. We weten in ieder geval wel dat in de middeleeuwen het Paasfeest een belangrijke rol had in het middeleeuwse jaar. Pasen valt sinds het concilie van Nicea, 325 na Christus, altijd op de zondag na de eerste volle maan in de lente. Daarom is de datum van Pasen volgens de Christelijke traditie elk jaar anders, namelijk tussen 22 maart en 25 april.

Feest en Vuur

Het lentefeest is al veel ouder. In de winter zochten de mensen de warmte van het vuur op, binnen in de huizen. Een groot feest aan het begin van de lente, waarop de natuur ontwaakt en mensen weer naar buiten kunnen, is een goede manier om aan die frustraties een einde te maken.

Pasen mét of zonder ei

Het Paasvuur maakt een belangrijk deel uit van zo’n feest. In de Keltische traditie werden twee vuren ontstoken waar tussen de mensen (en overigens ook het vee) liepen om gezuiverd te worden. Over het vuur heen springen – zeker met een geliefde – zou geluk brengen voor het komende jaar. Overal in de wereld werden zulke vuren ontstoken, waarbij jonge mensen er omheen dansten, zingend en drinkend. De uitspattingen die daarbij horen zien we wellicht terug in de traditie van de Paashaas en het eieren zoeken – verwijzingen naar vruchtbaarheid.

Programma op Archeon tijdens de paasdagen In Archeon is deze traditie van het Paasvuur ook aanwezig. Zoals in de Middeleeuwen gaan de broeders van het Klooster langs de huizen en brengend een gloeiend kooltje mee. Dit mini-vuur reinigt het huis en de inwoners, net zoals de grote paasvuren van de Kelten dat deden. Natuurlijk wel gepaard met minder uitspattingen en zonder verwijzingen naar vruchtbaarheid.

Vikingen en zeelui

In de lente trekt iedereen er weer op uit, zo ook naar Archeon. Vikingen uit heel Europa slaan hun kamp op en bieden hun waren te koop aan. Replica’s van wapentuig, sieraden en kleding uit alle windstreken zijn er te koop. Ondertussen laten de woeste zeelui van Allemansend de 18e eeuwse realiteit van het zeemansbestaan zien in hun kampement.

Paasbrunch in de Romeinse Herberg

Naast al deze activiteiten zal er ook beide dagen een paasbrunch plaatsvinden met gratis entree tot het park. De kinderen kunnen paaseieren verven en eieren zoeken in het doolhof. De troubadour zorgt voor vertier en vermaak en voor de kinderen is een speciaal knutsel programma inclusief het kleuren van de paaseieren.

Meer informatie Paasbrunch

Middeleeuwse pannenkoek

In het sfeervolle Klooster kan men genieten van de originele pannenkoeken.

 Kom ook!

Meer lezen?

 • 24-12-2022
  Tentoonstelling: Wereld vol Goden
 • 12-02-2023
  Valentijnsbrunch
 • 26-02-2023
  Voorjaarsbrunch
 • 05-03-2023
  Zondagsbrunch

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design