Lezing: Romeinse grenzen in de 21ste eeuw

Lezing: Romeinse grenzen in de 21ste eeuw

08-06-2022 - 08-06-2022

Lezing: Romeinse grenzen in de 21ste eeuw

Lezing op woensdag 8 juni 2022, aanvang 20:00 uur
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Saskia Stevens.

Grenzen in de Romeinse tijd, hoe werkte dat? Op welke manieren beinvloeden ze het dagelijks leven van de grensbewoners. 

Aan de hand van archeologische vondsten en teksten uit de oudheid bekijken we voorbeelden  uit Rome en Romeins Italie. 

Met bijzondere aandacht voor de Nedergermaanse Limes, de begrenzing van het Romeinse Rijk in Nederland en Duitsland die onlangs Werelderfgoed werd.

Over de sprekers
Dr. Saskia Stevens is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Periode. Haar onderzoek richt zich op de dynamiek en betekenis van grenzen en grenslandschappen in het Romeinse Rijk en momenteel is zij bezig met het opzetten van een interdisciplinair onderzoek over de Romeinse rijksgrens (limes) in Nederland: Constructing the Limes. Dr. Stevens is bovendien opleidingscoördinator van de bacheloropleiding Geschiedenis
Wouter Vos heeft als specialisatie de Romeinse tijd, en ervaring langs zowel de limes (Valkenburg, Alphen aan den Rijn, Woerden, Vleuten, Vechten) als op het Romeinse platteland (Wijk bij Duurstede, Houten, Monster, Beneden Leeuwen, Harmelerwaard). Zijn interesse ligt bij militaire installaties (castella, vici, wegen, etc.), huisplattegronden en scheepvaart. Hij promoveerde in 2009 op landelijke nederzettingen in het Kromme-Rijngebied.

Meer lezen?

 • 24-12-2022
  Tentoonstelling: Wereld vol Goden
 • 07-02-2023
  Online lezing: door Dean Mepschen
 • 12-02-2023
  Valentijnsbrunch
 • 26-02-2023
  Voorjaarsbrunch

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design