De ontdekking

De ontdekking


Een ontdekking met grote gevolgen

Pioniers in Romeins schepenonderzoek
Ruime tijd na afloop van de opgraving van het fort Nigrum Pullum stuitte men in december 1971 op een aantal planken. Die planken bleken onderdeel van een boot, in dit geval een boomstamkano.

Een paar maanden later ontdekte men een tweede boot, die de Zwammerdam 2 werd gedoopt. De archeologen trokken drie weken uit om het schip op te graven, maar het bleek veel groter dan verwacht en de opgraving duurde uiteindelijk een jaar. Hierna kwamen ook een derde, vierde, vijfde en zesde schip en enorme stuurriem tevoorschijn. Die ontdekkingen zorgden voor veel publiciteit in binnen- en buitenland.

Voor het eerst werd een grote collectie Romeinse schepen wetenschappelijk opgegraven, gedocumenteerd en geborgen. Archeoloog Maarten de Weerd, onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam heeft veel internationale publicaties gewijd aan de Zwammerdamschepen en is in 1988 op deze ontdekking gepromoveerd. Zo heeft het scheepstype `Zwammerdam’ wereldwijde bekendheid gekregen.

Redt het Romeins schip!
De ontdekking van zo veel schepen was spectaculair maar dreef ook de bestuurders tot wanhoop. Waar haalden ze het geld vandaan om snel groeiende Romeinse vloot van Zwammerdam op te graven?

Steeds meer stemmen gingen op om de schepen daarna te bewaren. Om aan geld te komen werd een crowdfunding actie opgezet door de Stichting Forum Romanum Albanianum, met de Alphense architect Latiev Perotti als drijvende kracht. Dat leidde zelfs tot de nationale actie ‘Redt het Romeinse schip’ in kranten en op televisie.

Koningin Juliana steunde deze actie. Ze kwam in 1974 persoonlijk zelfs twee keer een kijkje nemen. Gelukkig kwam er op deze manier genoeg geld binnen om de opgegraven schepen ook te kunnen bewaren.

Bezoek Juliana_74-375_35.jpg
29 maart 1974, koningin Juliana (uiterst rechts) bezoekt de opgravingsput van het Romeinse schip Zwammerdam 4.

De Zwammerdamschepen hadden haar aandacht: twee maanden daarvoor was ze ook al naar Zwammerdam gekomen om de actie ‘Redt het Romeinse schip’ te ondersteunen. De koningin luistert aandachtig naar de uitleg van archeoloog Maarten de Weerd. Haar hofdame jonkvrouw Röell en burgemeester Gallas luisteren mee, links op de foto kijkt hoogleraar archeologie Willem Glasbergen ons aan.

krantenknipsels.png

 

Overzicht Zwammerdamschepen

batavialand.png EDBA.png FondsAlphen.png gemeentealphenaandenrijn.png
hazenberg-archeologie.png Logo Museumpark Archeon.png MFO_LOGO_RGB_ROOD_SMALL.png provinciezuidholland.png
rijksdienst-cultureelerfgoed.png romeinselimes.png saxionhogeschool.png universiteitleiden.png
vanroosmalenenvangesselarchitecten.png VL_LOGO_COMPLEET_2021_RGB.png 25 jaar VVvA.png VSBfonds.png

 

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design