Waar zijn mijn schoenen

Waar zijn mijn schoenen

22-10-2022 - 23-10-2022

Waar zijn mijn schoenen

Volg de voetsporen van de eerste bewoners van ons land. Trijntje uit het mesolithicum liep waarschijnlijk op blote voeten. Wie daaraan gewend is, voelt niet elk klein steentje prikken. En bovendien, zij en haar familie verplaatsten zich meestal per kano.

Wat later in de prehistorie bij de trechterbeker-boeren die ook hun hunebedden bouwden zie je dat de mensen wel schoenen aanhadden. Dat was bij het werk op het land toch prettiger maar ook veiliger en warmer.

En toen….kwamen de Romeinen. Ze marcheerden duizenden kilometers door Europa. Op sandalen met spikes! In ons koude natte land best praktisch. Ontdek de bijzondere soorten schoenen in de Romeinse tijd.

In de Karolingische periode in Nederland was Dorestad een welvarende handelsplaats. Hier werden zelfs zijden muilen gedragen door zeer rijke geestelijken bijvoorbeeld. Maar de gewone mensen droegen leren schoenen. En sokken, gemaakt in de bijzondere techniek van het naaldbinden. Misschien … kun je die techniek dit weekend wel leren.

Het weekend staat ook in het teken van Sint Chrispijn, de patroonheiligen van het Gilde van de schoenmakers. Zondag 23 oktober staat de Processie van Sint Crispijn in de middeleeuwen op het programma waaraan de bezoekers kunnen deelnemen.

Meer lezen?

 • 09-10-2022
  Korendag
 • 09-10-2022
  Zondagsbrunch
 • 11-10-2022
  Lezing Paleis Lofen: van droom naar werkelijkheid
 • 15-10-2022
  Gezondheidsweekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2022 Archeon, SERA Business Design