Schots weekend

Schots weekend

15-04-2023 - 16-04-2023

Schots weekend

Gedurende het weekend van 15 en 16 april krijgt de Schotse historie vanaf 1300 tot heden alle aandacht in Archeon. Verschillende periodes tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog worden nagespeeld. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse leven door de eeuwen heen. Een kampement uit het jaar 1300, Schotten uit het jaar 1745 en de groep 92nd Gordon Highlanders zullen het leven uit die tijd tonen. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten.


Demonstraties
Beleef het historische Schotland echt en bekijk de vele demonstraties. Een mooi optreden van doedelzak spelen, maar ook van originele wapens en het gebruik hiervan. Demonstraties van de Claymore en het Schotse grootzwaard. 

Optredens
Op zowel zaterdag alswel op zondag zullen de Sassenachs te horen zijn op verschillende plekken op het park. Sassenachs is een acht koppige, kilt dragende, Schotse Folk Rock formatie uit Dordrecht. 

sas.jpg
Foto: Sassenachs in Museumpark Archeon

Ook het gehele Schots weekend te zien zijn De Saint Andrews Pipe Band. Deze Rotterdamse band bestaat uit een pipe – en drumsectie en heeft momenteel 18 spelende leden en 7 leerlingen die bezig zijn zich te bekwamen op de pipes of drums. De Saint Andrews Pipe Band zijn enthousiaste muzikanten met de voorliefde van traditionele schotse doedelzak muziek.

schots.jpg
Foto: Saint Andrews Pipe Band

Informatie re-enactment groepen:  

1625 
Balfour Regiment (DE)  

Schotten staan bekend als goede soldaten, en werden dan ook graag ingehuurd om te vechten, zo ook door Nederland in wording in de 80-jarige oorlog, Het eind van de 80-jarige oorlog valt samen met de 30-jarige oorlog in Midden-Europa. Ook hier werden Schotten ingehuurd. Een van de eerste afbeeldingen van tartan is gemaakt rond deze tijd van troepen die vers aankomen in Stettin.   

Balfour regiment is door de kleding niet direct herkenbaar als Schots, er is nog geen sprake van uniform bij soldaten, hoewel dit rond deze tijd wel op begint te komen.   

1745 
Clan MacBran 
Bliadhna Thearlaich (BE) 

In 1689, 1708, 1715, 1719 en 1745 zijn er opstanden geweest om de verdreven koning James weer op de troon te krijgen. Deze periode staat bekend als de Jacobite Rebellion, genoemd naar Jacobus, het latijn voor James. James was katholiek, zijn tegenhanger George was een protestant uit Duitsland (Hannover). De ’45 is de opstand die het meest tot de verbeelding spreekt, omdat er ook het meest gebeurd is en het niet veel gescheeld had of de opstand was geslaagd. Bonny Prince Charlie wilde dat zijn leger herkenbaar was en eiste dat iedereen tartan droeg. In de highlands was dat redelijk gebruikelijk, in de lowlands niet. Dit is terug te zien bij de groepen. De gevolgen van de opstand waren verschrikkelijk wreed en anti-Schots als geheel. Het dragen van tartan werd onder andere verboden. Dit verbod is tot 1789 blijven bestaan. In de Victoriaanse tijd is de periode zwaar geromantiseerd.  

1815 
Gordons Living History 

De Napoleontische tijd wordt meestal gemakshalve de hele periode van ongeveer 1794 tot 1815 gezien. Rond 1794 begon Frankrijk de revolutie te exporteren naar de omliggende landen, Nederland werd in 1795 de Bataafse Republiek. Groot Brittanie vocht de hele periode met wisselende coalitiepartners tegen Frankrijk. Deze oorlog werd uitgevochten in Nederland in 1799, 1809 en 1815, Egypte, Zuid en Noord Amerika, India, Duitsland, Rusland, Denemarken, Zweden, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje en uiteindelijk in Frankrijk. Groot Brittanie had verschillende Schotse regimenten, waaronder een aantal Highlanders. Wij beelden de 92nd Gordon Highlanders uit. De Highlanders zijn herkenbaar aan hun kilt.  

Maar Gordons Living History is intussen ook andere periodes gaan uitbeelden, waaronder Boerenoorlog en de Wereldoorlogen.  

1939-1945 
War Department 
Vereniging Militair Depot 

Toen in 1939 Duitsland Polen binnenviel verklaarde Groot Brittannië Duitsland de oorlog en zond een leger naar Frankrijk om de Fransen bij te staan. De 51st Highland division was een van de eerste divisies die ingezet werd, via Noord-Africa, Italië, Frankrijk en België is de Highland divisie in 1944 in Nederland aangekomen. WD beeldt het 5e Black Watch uit.  

Bij Arnhem zijn in september 1944 luchtlandingstroepen geland, waaronder het 7e King’s Own Scottish Borderers (KOSB) Een uitbeelding van de VMD. 

Gratis entree met de Museumkaart en Vrienden Loterij VIP-Kaart. Reserveer hier je bezoek.
Programma onder voorbehoud

Meer lezen?

 • 16-06-2023
  Nationale Archeologiedagen
 • 18-06-2023
  Vaderdagbrunch
 • 18-06-2023
  Junioren Orkestenspektakel
 • 20-06-2023
  Lezing: Klassieke verhalen

Impressie

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design