Online lezing: door Dean Mepschen

Online lezing: door Dean Mepschen

07-02-2023 - 07-02-2023

Online lezing: door Dean Mepschen

De Nederlandse hunebedden vanuit Deens perspectief

Enkele jaren geleden is er een nieuwe onderzoek agenda opgesteld voor de hunebeddenbeheergroep, met als doel om meer kennis te vergaren over de Nederlandse hunebedden. Een prominente vraag in deze onderzoek agenda luidde: zijn dekheuvels die ooit rondom de hunebedden hebben gelegen nog bewaard gebleven?

Deze vraag was de reden om tijdens mijn Master aan het Groninger Instituut voor Archeologie een onderzoek te doen naar de constructie van dekheuvels van hunebedden. Met behulp van literatuur en veldtekeningen van opgravingen heb ik de constructie van dekheuvels in Deense en Nederlandse hunebedden met elkaar vergeleken. Op basis hiervan meen ik tot enkele nieuwe inzichten te zijn gekomen over de constructie van hunebedden in Nederland, o.a. over de prominente rol van de dekheuvel tijdens het constructieproces, de constructievolgorde van de bouwelementen, en de verschillen en overeenkomsten tussen constructie-elementen van hunebedden in Nederland en Denemarken. Tot slot heb ik in het kader van nader onderzoek een systematische analyse van Nederlandse hunebedden verricht met het AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland). Hierdoor zijn potentiële resten van dekheuvels aan het licht gekomen die aandacht verdienen bij toekomstig onderzoek.

Ik hoop jullie meer te kunnen vertellen over mijn onderzoek tijdens de lezing op 7 februari!

Over de Spreker
Mijn naam is Dean Mepschen, ik ben 26 jaar en heb reeds de Research Master Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. Ik heb me tijdens mijn opleiding gespecialiseerd in de prehistorie, en met name in het Neolithicum, ofwel de “nieuwe steentijd”.

In Nederland begon de nieuwe steentijd circa 7000 jaar geleden met de komst van granen en gedomesticeerde dieren. Het Neolithicum duurde ongeveer 3 millennia, en tijdens deze periode, tussen 3300 en 3000 voor Christus, werden ook de hunebedden in noordwest Europa gebouwd. Als klein kind groeide ik op in de archeologisch rijke provincie Drenthe – een regelmatig bezoekje aan de hunebedden ontbrak dan ook niet in mijn jeugd! Zoals bij menig persoon het geval zal zijn, hebben de kolosale monumenten mij altijd doen afvragen: wie zijn de mensen die de hunebedden gebouwd hebben?

Hoe leefden deze mensen? Het was de drijfveer om archeologie te gaan studeren.

Lezing is te volgen via deze TEAMS link: http://bit.ly/3TuLa3p (kopiëren en plakken)
Datum: 7 februari 2023
Tijd: 20:00-22:00 uur

Voor meer informatie: klik hier

Dean Mepschen 2.jpg

Meer lezen?

 • 26-03-2023
  Zondagsbrunch
 • 01-04-2023
  Nationale Museumweek
 • 02-04-2023
  Palmpasenprocessie
 • 07-04-2023
  Goede Vrijdag

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design