Lezing Vereniging Vrienden van Archeon

Lezing Vereniging Vrienden van Archeon

08-03-2022 - 08-03-2022

Lezing Vereniging Vrienden van Archeon

Lezing op dinsdag 8 maart 2022, aanvang 20:00 uur
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) u uit voor de lezing door Mette Langbroek. Wij hopen deze lezing in het Archeologiehuis Zuid-Holland te geven. Als dit vanwege Covid beperkingen niet kan, wordt de lezing online gegeven.

Over de lezing: In het gebied dat nu de huidige Benelux is, worden in vrouwengraven uit de Merovingische periode (450-750) veel kralensets gevonden. Veel van deze kralen werden niet lokaal vervaardigd, maar vonden hun oorsprong in het Nabije Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied of het Baltische gebied.
In deze voordracht wordt verder ingegaan op de uitwisseling van Merovingische kralen. Ze reisden namelijk niet alleen over grote afstanden, maar ook door de tijd en naar andere werelden en weer terug. Ook wordt in deze lezing extra aandacht besteed aan de kralen die zijn gevonden in de vroegmiddeleeuwse handelsplaats Dorestad.

Over de spreker: Mette behaalde in 2016 cum laude haar (R)MA vroegmiddeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden. Haar scriptie betrof een verdiepend onderzoek naar het gebruik en de uitwisseling van barnsteen in de Merovingische periode in Noordwest-Europa. Tijdens haar studie deed ze ook onderzoek naar de uitwisseling van kralen uit het oostelijke Middellandse Zeegebied in de 6e en 7e eeuw na Christus. Mette is momenteel PhD-onderzoeker in het ERC-project Rural Riches. Ze bestudeert de materiële cultuur van de plattelandsbevolking en de aard van de uitwisselingssystemen waardoor ze toegang hadden tot objecten met een zeer diverse oorsprong.

Mette en haar man hebben daarnaast een bedrijf dat ‘De Oudheidsfabriek’ heet, waarmee ze het Nederlandse publiek willen inspireren met archeologie.

De toegang tot deze lezingen van de VVvA is gratis. Voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. U moet zich aanmelden voor deze lezing via onze website: Rural Riches: Visie op de uitwisseling van producten

lezing foto 2.jpg

Meer lezen?

 • 24-12-2022
  Tentoonstelling: Wereld vol Goden
 • 07-02-2023
  Online lezing: door Dean Mepschen
 • 12-02-2023
  Valentijnsbrunch
 • 26-02-2023
  Voorjaarsbrunch

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design