Lezing: Van depot naar museum Huis van Hilde

Lezing: Van depot naar museum Huis van Hilde

01-09-2021 - 01-09-2021

Lezing: Van depot naar museum Huis van Hilde

Lezing op woensdag 1 september 2021 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur. (het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1)
In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Drs. Anouk Veldman, archeoloog en museummanager Huis van Hilde.

gebouw voorgevel.jpg foto Anouk.jpg

“Van depot naar museum Huis van Hilde
Hoe maak je archeologie toegankelijk voor publiek

Over de lezing
Tot 2015 stond het archeologisch depot voor bodemvondsten van de Provincie Noord-Holland in Wormer. Het depot was alleen op afspraak toegankelijk voor publiek.

Nu ontvangt Archeologiemuseum Huis van Hilde (tevens depot) in Castricum vanaf januari 2015 meer dan 30.000 bezoekers per jaar. Welke keuzes zijn voorafgaand aan de opening gemaakt en hoe loopt het nu? Welke wettelijke taken worden uitgevoerd door de Provincie en welke worden uitbesteed. Denk aan beheer en behoud van voorwerpen, welke mensfiguren, inzet personeel, organisatie, tijdelijke tentoonstellingen, doelgroepen, activiteiten etc.

Welke wijzigingen zijn er sinds opening doorgevoerd? Wat gaat er goed, waar loopt de organisatie tegen aan. 

Over de spreker
Anouk Veldman heeft haar studie Provinciaal Romeinse Archeologie in 2003 afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is haar carriere begonnen als archeoloog bij ADC ArcheoProjecten in Amersfoort en heeft zich gedurende de jaren gespecialiseerd in nederzetting- en grafveldonderzoek Romeinse tijd in binnen en buitenland (o.a. projecten in Xanten (D), Tongeren (B), Venlo, Zaltbommel, Zoelen, Ewijk, Heerlen, Utrecht).
Vanaf 2015 is zij werkzaam bij Huis van Hilde als museummanager; verantwoordelijk voor het publieksbereik, samen met <10 betaald personeel en >75 vrijwilligers. Hiernaast is ze zelfstandig betrokken bij enkele inhoudelijke archeologische projecten.

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meld je hier aan.

Meer lezen?

 • 25-09-2021
  Middeleeuws weekend
 • 02-10-2021
  Archeon Culinair
 • 06-10-2021
  Lezing: Wee de overwonnen
 • 09-10-2021
  Theaterdiner De Gebroken Pijl

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2021 Archeon, SERA Business Design