Lezing: Astronomie, artsen en Archeon

Lezing: Astronomie, artsen en Archeon

07-03-2023 - 07-03-2023

Lezing: Astronomie, artsen en Archeon

In de middeleeuwen, lang voordat de duisternis werd verdreven door elektrische lantaarnpalen, moet er elke heldere avond een prachtige sterrenhemel boven de Nederlanden te zien zijn geweest. De veranderingen in die sterrenhemel riepen natuurlijk vragen op. De antwoorden kon ‘de’ middeleeuwer vinden in het Boec van astronomien / De natuurkunde van het geheelal. Deze dertiende-eeuwse tekst is een zogenaamde kosmografie: een beschrijving van het heelal én de aarde. Zo geeft de auteur uitleg over hagel en regenbogen, vallende sterren en hoe volgens Aristoteles aardbevingen ontstaan.

Het Boec van astronomien behoort tot het genre van de artesteksten. Dit zijn teksten die wij nu als non-fictie zouden beschrijven, zoals teksten over planten en dieren, medische recepten, theologie en natuurlijk sterrenkunde. In het Europa van de dertiende eeuw werden dit soort teksten doorgaans in Latijns proza geschreven, waardoor die kennis binnen de wereld van geestelijken en geleerden bleef. Eén van de bijzondere eigenschappen van het Boec van astronomien is dat de tekst juist in het Middelnederlands is geschreven en dan ook nog eens op rijm. Daarnaast bevatten negen van de tien handschriften waarin de tekst is overgeleverd afbeeldingen, die soms heel praktisch zijn, en soms juist kleurrijk en kunstzinnig.

Wie waren de mensen die behoefte hadden aan zo’n geleerde tekst, maar die dit niet in het Latijn wilden lezen? Deze lezing gaat over de zoektocht naar het antwoord op die vraag. Die zoektocht leidt ons langs de tien handschriften, prachtige afbeeldingen, monniken, dokters…

Over de Spreker

Merel Swemle is afstuderend neerlandica en geschiedenisdocente. Naast haar werk bij het Archeon, heeft zij middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis gedoceerd aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool Rotterdam.

Zij studeert Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden, waarbij zij zich specialiseert in de Oudere Nederlandse Letterkunde. Daar heeft zij met ontzettend veel plezier onderzoek gedaan naar het Boec van astronomien.

Zaal open 19:30 aanvang 20:00 einde 22:00

Tickets zijn gratis en kun je hier bestellen: tickets 

arts 2.jpgarts 3.png

arts 4.png

Meer lezen?

 • 26-03-2023
  Zondagsbrunch
 • 31-03-2023
  Nationale Museumweek
 • 02-04-2023
  Palmpasenprocessie
 • 07-04-2023
  Goede Vrijdag

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design